Читај ми!

Одлука о Паради поноса у петак поподне

Вицепремијер и шеф Бироа за координацију служби безбедности Александар Вучић заказао за петак у 16 часова седницу тог тела на којој ће бити одлучено да ли ће у суботу бити Параде поноса. Организатори кажу да је све спремно за Параду поноса.

Одлука о томе да ли ће у суботу бити одржана Парада поноса биће донета у петак на седници Бироа за координацију служби безбедности, коју је за 16 часова заказао шеф тог тела и први потпредседник Владе Александар Вучић.

Лист Блиц је објавио да ће на седницу бити позвани шефови свих безбедносних служби и других релевантних институција, попут полиције и тужилаштва.

Премијер Србије Ивица Дачић рекао је раније да ће одлука о одржавању Параде, заказане за суботу, бити усвојена најкасније 24 сата пре скупа.

Истовремено, организатори кажу да је све спремно за Параду поноса, али је и даље неизвесно да ли ће бити поворке, јер се безбедносна процена и даље чека.

"Све је припремљено, договорили смо са полицијом све детаље и враћамо се на део о политичкој вољи, опет се може одлучити да ту нешто није у реду и ми нећемо видети на основу чега то није у реду, али на основу индиција ми верујемо да ће параде бити", каже Горан Милетић из организационог одбора Параде.

И поред претходних забрана и атмосфере у којој се припрема шетња, организатори ове године виде неке помаке. Недеља поноса, кажу, протиче мирније него ранијих година.

Бобан Стојановић из организационог одбора Параде каже да је ове године изостала организована кампања.

"Видели смо налепнице и оглашавање Двери, али у односу на раније године, антикампање, ове године је то минимално", каже Стојановић.

Српска православна црква, као и претходних година, противи се Паради. Патријарх Иринеј поручио је да је СПЦ против одржавања Параде поноса и додао да Црква и држава морају да ураде нешто ради подстицаја наталитета, као и духовне и моралне обнове српског народа.

Противници Параде 28. септембра пријавили су најмање 8 скупова, међу којима је и протест испред Владе, који организује покрет Двери. Пре тога, у петак, Двери ће, заједно с гостима из Светског покрета породица, организовати породичну шетњу у Београду.

Синдикат српске полиције тражи од државног врха заштиту за све полицајце који ће у суботу обезбеђивати параду, као и за учеснике скупа. У писму Синдиката тражи се и да буду кажњени сви који нападну њих или учеснике шетње.

Тиме ће се свакако бавити 15 судија за прекршаје, који би требало да дежурају у суботу. Биће ангажована и стално дежурна служба у Полицијској управи за град Београд.

Број коментара 30

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару