Читај ми!

Девет деценија Радио Београда

Радио Београд обележио улазак у 90. годину постојања. У оквиру обележавања јубилеја, Радио Београд од 1. октобра почиње да емитује нове емисије ноћног програма.

"Овде Радио Београд" - тим речима је 1. октобра 1924. године почела његова историја. Најстарији електронски медиј на Балкану обележио је улазак у 90. годину постојања.

"Емитовање програма Радио Београда почело је 1. октобра 1924. године и слушаоци, који су програм пратили преко слушалица, тада су плаћали претплату за разлику од садашњег времена", каже Ђорђе Влајић, главни и одговорни уредник Првог програма Радио Београда.

Влајић је на конференцији за новинаре подсетио да се програм прве две године емитовао уторком, четвртком и суботом од 18.45 до 19.45 из студија у згради Прве хрватске штедионице у Кнез Михаиловој 42, а сигнал је емитован из станице у Раковици, на Макишу код Саве.

Програм Радио Београда се на почетку састојао од вести које су писали новинари Политике и Дневних новости, берзанских извештаја и музичког дела који је припремала екипа Београдске опере, а 1929. године почело је свакодневно емитовање програма.

"Ми као Јавни сервис обавезни смо да испунимо све оне функције које јавни сервис подразумева па отуда имамо низ образовних емисија, бавимо се забавом, хумором, на начин који је очигледно врло прихватљив и наравно, одржавамо на највишем могућем професионалном нивоу информативну функцију", објашњава Влајић.

"Трајање Радио Београда и неких старијих радио станица попут Би-Би-Сија је само доказ да је радио као медиј феникс", каже Влајић.

Нови ноћни програм

У оквиру обележавања јубилеја, Радио Београд од 1. октобра почиње да емитује ноћни програм и нове концепције емисија ноћног програма.

Свака ноћ, од поноћи до четири ујутру, биће другачије осмишљена - посвећена класичној, народној, џез музици, рачунарима, хумору, култури и стваралаштву.

"То ће бити врло интересантно зато што ће бити тема и области које ће бити занимљиве и онима који не воле оперу, тојест нису љубитељи опере, а наћи ће се свашта за њих из области филозофије, религије, историје, науке", најављује Горан Поткоњак, уредник и водитељ емисије "Опера под лупом".

Јелена Радановић, водитељка и ауторка емисије "Вече радијског хумора", каже да ће се трудити да направе нови радијски хумор.

"Оно што је најбитније код стенд-ап комедије јесте да ви имате тај слободан канал комуникације са публиком тако да је оно на шта ми циљамо јесте да се људи активно укључе у тај ноћни програм", каже Јелена Радановић.

Једна од најмлађих и најслушанијих емисија "Српски на српском", која решава језичке недоумице на лак и забаван начин, добила је појачање са Филолошког факултета.

"За сада су сви текстови били моји али од октобра, када креће серијал, имаћемо и студентске радове, то је новитет у нашој емисји", каже ауторка и уредница емисије Мирјана Блажић Микић.

Представљена је и нова шпица ноћног програма која ће после 35 година заменити композицију Златка Манојловића "Једној жени". Аутор нове шпице је уредник у музичкој редакцији Радио Београда Драгомир Станојевић.

Уредници у Радио Београду били су Иво Андрић, Љубомир Симовић, Душко Радовић, Радомир Константиновић, Драган Лукић, Љубивоје Ршумовић, Гордан Михић, Владислав Бајац и Александар Гаталица.

Радио Београд ће 1. октобра 2014. године прославити 90. рођендан.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару