Читај ми!

Црни викенд на путевима у Србији

И поред појачане контроле саобраћаја, на путевима Србије у претходна два дана погинуло девет особа. Откривен возач који је Ибарском магистралом возио чак 164 километра на сат. Стручњаци кажу да се једино уз помоћ медијске кампање и адекватног образовања, можемо, на дужи рок, надати бољитку.

За време викенда, и поред јаче контроле саобраћаја, погинуло је осам особа, а две су лакше повређене. Већина тежих удеса догодила се на путевима у Војводини, а тамо где је саобраћајна полиција увела посебне мере, као што је то Ибарска магистрала, није било удеса, али зато је откривен возач који је овом уском и претрпаном саобраћајницом возио чак 164 километра на сат. Стручњаци кажу да се једино уз помоћ медијске кампање и адекватног образовања, можемо, на дужи рок, надати бољитку.

Заједничко за све несреће у којим су гинули возачи и сапутници, јесто то што су се догодиле на магистралним путу и мање оптерећеним путевима, где возачи довољно не пазе.

У удесима су учествовали старији аутомобили, који немају све системе за заштиту. Неки од њих нису имали ваздушне јастуке. Значи нашем систему саобраћаја треба темељна реформа.

Владимир Божовић из Министарства саобраћаја каже да основне и средње школе, породица и ауто-школе могу да дају свој допринос.

"Ту су неке друге интересне групе, спортска удружења, сви морају утицати на возаче како би погинулих било мање", каже Божовић.

Једна од битних ставки у спречавању удеса у иностранству јесте пропаганада, кажу стручњаци. У Јапану влада крилатица: што је више слика несрећа на екранима, то је мање саобраћајних удеса.

"Те медијске кампање утичу на људе да промене мишљење, онај ко је до јуче мислио да му појас на задњем седишту не треба, кад погледа рецимо једну рекламу, промениће мишљење и везиваће појас и на задњем седишту", рекао је Дамир Окановић из Комитета за саобраћај.

На Ибарској магистали спроведена је, за викенд, ригорозна контола саобраћаја. И поред најава у медијима, регистровано је 75 прекршаја, што упућује на то да су возачи немарни.

Готово невероватно звучи прича да је један црногорски држављанин, правдајући се да жури на састанак, возио чак 164 километра на час, те га је патрола јурила читавих 20 минута. Он је приведен судији за прекршаје, на време, пре него што је изазвао већи удес.

"Откривено је 26 прекршаја неприлагођене брзине, око десетак прекршаја вожње под утицајем алкохола и 25 осталих прекршаја", рекао је Срђан Матуновић из МУП-а.

Статистички гледано, мање је страдалих него прошле године, али морамо да упозоримо и на речи новог министра за саобраћај Александра Антића да њега не занима статистика, јер људи нису бројеви. Из свега закључујемо да ће МУП ових дана још више заоштрити контроле, и то у целој републици, али и возачи морају схватити да ипак све зависи од њих и њихове свести.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару