Читај ми!

Лош положај медија у Србији

Светски дан слободе медија се обележава са циљем подизања свести о значају слободних и независних медија. Новинараска удружења у Србији оцењују да разлога за обележавање нема због лошег положаја медија и нерасветљених убистава новинара.

Данас је Светски дан слободе медија. Обележава се двадесети пут широм Планете, са циљем подизања свести о значају слободних и независних медија, уз подсећање држава да им је дужност да поштују право на слободу изражавања новинара.

У годишњем извештају Организације "Фридом хаус" наводи се да је Србија на 74. месту када је реч о слободи медија, и да спада у групу "делимично слободних земаља", где већина медијских кућа протежира неку политичку партију.

Поводом Светског дана слободе медија, повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности Родољуб Шабић изјавио је да "новинари и медији све више користе права из Закона о слободном приступу информацијама од јавног значаја и тако стављају закон у функцију информисања најшире јавности и демократске контроле јавности над радом власти".

Евидентни су помаци на боље, каже Шабић, али проблема још има много због чега је више пута упозоравао на то да је неопходно да се на прави начин поставља питање одговорности за кршење законом утврђених права јавности.

Шабић сматра да држава дугује новинарима и личну безбедност, што без сумње подразумева и обавезу да казни оне који ту безбедност угрозе.

Удружење новинара Србије издало је, уочи обележавања Светског дана медија, Проглас у коме истиче да су новинари и новинарство у Србији у најтежем економском положају у новијој историји и да су угрожене медијске слободе у земљи.

Независно удружење новинара Србије и Грански синдикат медија Независност истичу да све власти у Србији већ деценијама медије користе као средство за долазак и одржавање на власти. У томе имају свесрдну помоћ оних који управљају таквим медијима, али и новинара који уплашени за егзистенцију пристају на све захтеве.

Синдикат новинара Србије тврди да је приватизација медија оставила катастрофалне последице и да излазак државе из медија под непромењеним условима значи отказ за пет хиљада наших колега, и да се тиме отвара пут тајкунизацији и таблоидизацији. Синдикат новинара Србије подсећа да од 52 приватизована медија успешно ради само један.

Генерални секретар УН Бан Кимун и генерална секретарка УНЕСКО-а Ирина Бокова, у заједничкој поруци су указали су на то да је слобода изражавања од сустинског значаја за изградњу слобободног и демократског друштва и јачање права појединаца.

Централна манифестација обележавања Светског дана слободе медија ове године одржава се у организацији УНЕСКА у граду Сан Хосеу на Костарики, од 2. до 4. маја.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару