Читај ми!

Сви постајемо потенцијални донори?

У Србији су трансплантације органа и даље реткост, а не реалност. Та слика би ускоро могла да се промени. Републички фонд за здравствено осигурање предложио је измене Закона о трансплантацији који, између осталог, предвиђа да сви будемо потенцијални донори органа.

У најтежем тренутку, када се живот гаси, тек мали број грађана одлучује да да сагласност за трансплантацију, и дозволи да се органи њихових најближих искористе за лечење других људи. Та слика би ускоро могла да се промени јер је Републички фонд за здравствено осигурање предложио измене Закона о трансплантацији који предвиђа да сви будемо потенцијални донори органа.

Директор Републичког фонда за здравствено осигурање Момчило Бабић каже да се новим Предлогом о изменама Закона о трансплатацији, који је усвојен 2009. године, предлаже да сви будемо потенцијални даваоци органа и да имамо регистар недавалаца - оних који се изричито противе трансплатацији.

Уколико то буде усвојено Србија би коначно могла да стане раме уз раме са многим европски и светским земљама у којима већ годинама важи закон претпостављеног пристанка, каже Бабић.

Претпостављена сагласност у свим европским земљама предтавља легалан начин да се дође до органа за трансплатацију, каже професор Бабић.

Уколико породица ипак не да сагласност, од потенцијалног донора неће бити узети органи.

Када је реч о земљама у региону, по питању трансплатација најдаље је отишла Хрватска која се налази у самом европском врху и може бити позитиван пример.

Бабић очекује јавну полемиклу о предложеним изменама као и да грађани дају своје мишљење. То, према мишљењу Бабића не мора да буде искључиво дискусија са медицинске тачке гледишта, каже Бабић.

Често смо сведоци немогућности државе да обезбеди лечење у иностранству свима којима је то неопходно али директор Републичког фонда за здраствено осигурање каже да се прерасподелом средстава и усмеравањем за такозване хуманетарне потребе могу наћи средства за оне којима је неопходно лечење ван здраствебних установа наше земље.

Слична је ситуација и када је реч о бољој здраственој заштити и снабдевању лековина. Новца у државној каси нема довољно па су и ту неопходне измене и прерасподела средстава.

Бабић је рекао да Фонд очекује да ће се остварити значајне уштеде увођењем централизованог снабдевања лековима које би требало да почне крајем 2013, односно почетком 2014. године.
На тај начин могла би да се оставри уштеда и до 50 милиона долара, рекао је Бабић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару