Читај ми!

"Мај месец математике"

Отворена централна изложба манифестације "Мај месец математике", у којој ће наредних месец дана посетиоци моћи да виде, осете и истраже бројне интерактивне експонате кроз које ће бити објашњена свеприсутност математике у свету који нас окружује.

Централна изложба манифестације "Мај месец математике", у којој ће наредних месец дана посетиоци моћи да виде, осете и истраже бројне интерактивне експонате кроз које ће бити објашњена свеприсутност математике у свету који нас окружује, отворена је у центру Београда.

У галерији Робне куће Београд, у Кнез Михаиловој улици, изложена су геометријска тела конструисана по математичким скицама Леонарда да Винчија, бактерије чијим се посматрањем кроз микроскоп уочавају различити математички облици, бројни кристали...

Посетиоци ће моћи да виде и фигуру божанске пропорције, која је представљала основу за математичке студије и основу ренесансне уметности, али и да гласају за најлепшу математичку формулу, од најједноставније "1+1=2", преко Шредингерове таласне једначине, до чувене Ајнштајнове формуле која повезује енергију, масу и брзину светлости.

Амбасадор Француске Франсоа Гзавије Денио обратио се присутнима на српском језику, и истакао колико је математика значајна за њега.

"Математика је веома важна за мене јер сам је студирао много година. Сада сам амбасадор, али то је грешка", нашалио се француски амбасадор.

Манифестација "Мај месец математике", чији је овогодишњи мото "Уздигни се изнад себе и схвати свет", наредних месец дана у 20 градова широм Србије одржаће бројне интерактивне изложбе, математичке радионице, предавања, филмске пројекције и јавне трибине.

Међународни покровитељ овогодишње манифестације у част математике је француски математичар Седрик Вилани, добитник Филдсове медаље.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару