Читај ми!

Шабић: Транспарентност лек за корупцију

Добра управа и већа транспарентност у раду државних органа утиче на пад корупције, истакнуто на скупу о борби против корупције. Грађани имају право на то да сви органи јавне власти, који располажу јавним новцем, имају онлајн информације о свом раду, рекао Родољуб Шабић.

На пад корупције значајно утичу добра управа и подизање нивоа транспаретности у раду органа власти, посебно при располагању јавним новцем и ресурсима, истакнуто је на скупу "Заједно у борби против корупције".

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности Родољуб Шабић рекао је да дизање нивоа транспаретности у раду органа власти директно у корелацији са падом корупције.

Шабић је истакао да је неопходно радити на томе да се промени начин досадашњег рада и да се постигне што већа јавност у раду државних органа.

"Можете да уложите велики напор, промените кривични закон, формирате специјалне јединице полиције, тужилаштва, судове и опет није сигурно да ћете искоренити корупцију", рекао је Шабић додајући да грађани имају право да инсистирају на томе да сви органи јавне власти, који располажу јавним новцем, имају онлајн збирке информација те врсте.

Према његовим речима, за борбу против корупције, и на локалу и на државном нивоу, важно је то да медији и цивилни сектор много више инсистирају на транспаретности тих података, као на свом праву.

"То што неки министар, градоначелник, нема на званичној електронској презентацији објављене све информације које би требало да има јесте крађа. Он вас ускраћује за информације и не да да радите свој посао. Тако вам ускраћују нешто што вам по закону припада", каже повереник.

Шабић је навео и да из искуства може да каже да свако ко има проблем у комуникацији са јавношћу има готово извесно проблем са корупцијом.

"Не смем да станем иза тога без резерви, али у огромном броју случајева је тако", истиче Родољуб Шабић.

Указујући да се необјављивање он лајн информација може објаснити необученошћу администритивног апарата, повереник је истакао да се главни проблем око слободног приступа информацијама преселио тамо где је новац.

"Главни проблем је у јавним предузећима. Морам да изразим скептицизам да се наши државни механизми могу изборити са корупцијом", рекао је Шабић.

Члан Одбора Агенције за борбу против корупције Зоран Стојиљковић каже да су елементи за антикоруптивну стратегију разбијање монопола, што више разбијање дискреционих овлашћења и увећавање сваког облика одговорности моралне политике.

"Шанса за ову врсту борбе је нека врста синергије превентивне, едукативне и репресивне димензије и свих органа који се тиме баве", рекао је Стојиљковић и додао да само синергија свих тих димензија може да да резултат.

Како каже, принципи добре управе су одговорност, транспаретност, непристрасност и што је више тога, простора за корупцију је све мање.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
35° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару