Читај ми!

Припреме за сахрану Карађорђевића

Приводе се крају припреме за сахрану две српске краљице и последњег југословенског монарха на Опленцу 26. маја. Послато је више од две хиљаде позивница, а ко ће од чланова европских краљевских породица присуствовати, знаће се непосредно пре сахране.

Припреме за сахрану две српске краљице и последњег југословенског монарха Петра Другог Карађорђевића, приводе се крају. Посмртни остаци краљице Марије стижу у Србију у понедељак, а краљице Александре 9. маја. За церемонију на Опленцу 26. маја, послато је више од две хиљаде позивница, а ко ће од чланова европских краљевских породица присуствовати, знаће се непосредно пре сахране.

За неколико дана, Краљ Петар Други ће, после више од 40 година, поново бити са својом мајком Маријом и супругом Александром. Посмртни остаци краљице Марије, румунске принцезе, рођаке британске краљевске породице и мајке југословенског краља, на београдски аеродром стићи ће 29. априла, тачно у 17.25.

Марија је упамћена као богата, а скромна краљица, посвећена хуманитарном раду, изградањи школа и болница, али и као једна од првих жена на Балкану која је возила ауто. Умрла је у 61. години, у изгнанству у Лондону.

Члан Крунског већа Душан Бабац објашњава да је краљица Марија била сахрањена у Фрогмору који је био приватно гробље у оквиру Виндзора на којем су и други представници краљевске породице Велике Британије. "Тако да је краљица Елизабета морала да да сагласност за ексхумацију", каже Бабац.

Александра, грчка принцеза, последња југословенска краљица и мајка престолонаследника Александра Другог за живота никада није крочила на тло Србије. Краљица Југославије постала је 1944. године, само годину пре него што ће монархија бити укинута, а краљевској породици забрањен повратак у земљу.

Умрла је у Ист Сасексу 1993. године, а сахрањена у Атини поред својих родитеља.

"Што се тиче краљице Александре ту су протоколарни задаци били једноставнији. Она је била сахрањена на гробљу Тахој у оквиру краљевске палате у близини Атине и она ће бити пренета 9. маја", каже Бабац.

Посмртни остаци краља Петра Другог, његове мајке и супруге, биће пренети 25. маја из дворске капеле на Дедињу у Саборну цркву, како би грађани могли да им одају почаст. Сахрана на Опленцу биће дан касније, у преподневним сатима. Литургију ће служити Његова светост патријарх српски Иринеј.

Члан Организационог одбора за пренос посмртних остатака краљевске породице Оливер Антић очекује да ће то бити "леп догађај који ће да врати нашу историју коју смо заслужили да је имамо, а која је једно време била стављена по страни".

"Ово је један симболичан гест и државе и народа који ће да буде сигурно поздрављен са сваке тачке гледишта", рекао је Антић.

На Опленцу је све спремно за последњи испраћај Карађорђевића. Црква Светог Ђорђа, саграђена пре једног века, задужбина је Краља Петра Првог.

Његова жеља била је да сви чланови династије почивају у заједничкој гробници и у својој земљи. У крипти на Опленцу сахрањено је шест генерација Карађорђевића.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару