Читај ми!

Амнести осуђује исељавање Рома

Исељење ромских породица из неформалног насеља на Видиковцу у београдској општини Чукарица, осудула је Међународна организација Амнести интернешенел.

Међународна организација Амнести интернешенел (АИ) осудила је исељење ромских породица из неформалног насеља на Видиковцу у београдској општини Чукарица.

"Насилно исељење, које је почело 22. априла и наставило се следећег дана, спровеле су власти града Београда и општине Чукарица, потпуно кршећи међународне и регионалне обавезе Србије у области људских права", наведено је у саопштењу те организације.

АИ је забринут што су власти описале исељење као "операцију чишћења", показујући недостатак поштовања људских права тих Рома.

Општинске и градске власти Ромима су саопштиле да спроводе операцију чишћења, на основу одлуке Комуналне инспекције, а на вебсајту града Београда је објављен извештај под насловом "Уклањање комуналног нереда на Чукарици", наводи се у саопштењу АИ.

Организација додаје да градске власти имају дужност да спроведу мере којима ће побољшати услове живљења у неформалним насељима, пре него што присилно исељавају људе из њихових домова.

АИ је позвао власти да се уздрже од нових незаконитих исељења, док се не направе адекватни планови за пресељење и алтернативни смештај.

У извештају АИ се наводи и да становници нису унапред обавештени о исељењу, као што је предвиђено законом, а када је један човек упитао за решење, наводно га је ударио полицајац, док је једна особа ухапшена.

Више од 30 објеката на Видиковцу је срушено, а породицама није понуђена надокнада за уништену или оштећену имовину нити алтернативни смештај. Понуду Градског центра за социјалну заштиту да обезбеди привремени смештај само за жене и децу прихватила је само једна жена.

Већина становника тог неформалног насеља доселила се након претходних исељења других насеља у којима су живели, када су остали без или добили недовољну помоћ надлежних социјалних и других служби, саопштиле су раније невладине организације "Праксис" и Регионални центар за мањине.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
35° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару