Читај ми!

Неоосманизам из угла Дарка Танасковића

Представљена студија Дарка Танасковића "Неоосманизам" на енглеском језику. То је први синтетички приказ феномена амбициозне спољне политике савремене Турске која се темељи на идеологији неоосманизма.

Студија аутора Дарка Танасковића "Неоосманизам", у верзији на енглеском језику, представљена је у Београду у циљу проницања у суштину државне политике савремене Турске која побуђује све шире занимање међународне политичке и стручне јавности.

Танасковићев рад је први синтетички приказ феномена нове и амбициозне спољне политике Турске чији је циљ да држава у процесу уобличавања новог, мултиполарног светског поретка поврати доминантан утицај у областима које су својевремено биле у саставу Османског царства, првенствено на Блиском истоку, Балкану и Кавказу.

Полазећи од утврђивања доктринарних темеља неоосманистичке идеологије у раду је анализирана њена спољнополитичка операционализација на глобалном и регионалном нивоу, указано је у Народној библиотеци Србије.

У присуству патријарха српског Иринеја, црквених званичника, представника дипломатског кора, академске заједнице, поштовалаца Танасковићевог рада, аутор је поручио да је уверен да је дубинска константа у менталитету Турске заправо неоосманизам.

"Јавност треба да схвати оно што је очигледно. Лед је пробијен и турска политика је постала предмет дебате и у Србији где има оних који могу да воде квалитетан дијалог са Турском", навео је професор на Катедри за оријенталистику Филолошког факултета у Београду и професор по позиву на већем броју европских универзитета.

Танасковић, који је објавио више књига и преко 600 научних и стручних радова, проблематиком Турске бави се од 1966. године и каже да сада има утисак да су Срби на добром путу да схвате о чему је реч и да се онда и понашају у складу са тим.

Подсетио је да је књига првобитно објављена у 15.000 примерака на српском језику, а сада и на енглеском у тиражу од 1.000 и нагласио да је јавности представљена једна целовита слика неоосманизма који је, каже, у начелу више од доктрине - "он је стање духа".

"Надам се да ће књига бити прихваћена, да ћемо учествовати у променама, а не само трпети последице. Сваки потез турске политике је стратешки пројектован", упозорио је бивши амбасадор Југославије и Србије у Турској, Азербејџану, при Светој Столици и при Малтешком витешком реду.

О студији су говорили и саветник председника Србије Оливер Антић и историчар Чедомир Антић.

Да је реч о књизи која би требало да буде уџбеник за наше политичаре и Министарство спољних послова мисли Оливер Антић и оцењује да је Танасковићев приступ проблематици доминантно "објективан и научни".

"Најзначајнија порука је да отвара расправу о последицама неоосманизма, који са џихадизмом представља два лица једне исте медаље. Ова књига мора да се прочита", јасан је Антић.

Чедомир Антић додао је да смо у прилици да се "из оваквог пера" обавестимо шта се у Турској дешава, књигу назвао добрим знаком да се враћамо неким старим традицијама и нагласио да иако је написана за широку публику методолошки се не би постидела научног погледа.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару