Читај ми!

Предмети који задају главобољу

Око 250 предмета задаје проблеме студентима Универзитета у Београду, односно, не могу да их положе у предвиђеном року. На многим факултетима ни половина академаца не положи све испите у једној години.

Према најновијој анализи Универзитета у Београду, око 250 предмета задаје проблеме студентима, односно, не могу да их положе у предвиђеном року. Број предмета мањи је него претходне године, и уместо једанаест, сада је између четири и пет одсто.

Много, сагласни су и студенти и професори, јер на многим факултетима ни половина академаца не положи све испите у једној години.

Најстроже професоре и најтеже предмете, где је пролазност мања од 30 одсто, имају Грађевински факултет 35, Технички факултет у Бору 26, Фаспер 16.

Ситуација је различита од смера до смера. Тако на пример, на ЕТФ-у на софтверском инжењерству нема проблема, али на електротехници и рачунарству спорије се полаже 10 предмета. Ту упозоравају да реформа није завршена и да само половина студената полаже све испите у једној години.

Декан Електротехничког факултета Универзитета у Београду Бранко Ковачевић рекао је да колико ће студент да уради, не зависи само од њега него зависи и од професора. Према његовим речима, да ли ће те се ви бавити њима, или не, колико му времена посвећујете, да ли постоје ваннаставне активности, све је то у једном пакету.

"Нико ту није невин, сви су по мало криви и студенти и професори и држава, али бесмислено је да транзиција траје од 2005. до 2013. године. Транзиција траје осам година", навео је Ковачевић.

На Технолошко-металуршком факултету кажу да је такозвано уско грло најизраженије између прве и друге године студија.

Декан ТМТ-а Универзитета у Београду Ђорђе Јанаћковић каже да је већа проходност из друге у трећу годину и из треће у четврту, али се ради на томе да се повећава проходнсот прилагођавајући наставне планове и програме за просечног студента.

Студент продекан ТМФ-а Владимир Смуђа рекао је да студенти воде дневнике спремајући, учећи један предмет, а та анлаиза са анализом пролазности иде на увид управи.

Факултет је дужан да размотри узроке лошег успеха на предмету уколико је успешност полагања предмета на годишњем нивоу мања од 30 одсто и да пропише механизме којима ће решавати то питање.

Управо због ниске пролазности на појединим предметима, а има их неколико стотина, студенти су се уписивали у наредну годину са 48 бодова, а не са 60 бодова, односно не могу да очисте годину како је било предвиђено Законом о високом образовању усвојеним 2005. године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару