Читај ми!

Здравство под лупом

Темељно ће бити испитане информације да је квалитет здравствених услуга умањен због незадовољства висином плате и осталих примања у складу са законом, закључили заштитник грађана Саша Јанковић и министарка здравља Славица Ђукић Дејановић.

Заштитник грађана Саша Јанковић и министарка здравља Славица Ђукић Дејановић закључили су да ће брзо и темељно бити испитана свака информација о томе да појединаци успоравају или умањују квалитет здравствених услуга због незадовољства висином плате и осталих примања у складу са законом.

На њиховом састанку је најављено да ће бити испитано и уколико неко, на било који други начин, поступа незаконито и неетично, на штету пацијената и угледа целе професије.

Како је саопштено из Јанковићевог кабинета, састанку су присуствовали и председник скупштинског Одбора за здравство Душан Милисављевић, директор Републичког фонда за здравствено осигурање Момчило Бабић и директорка Агенције за борбу против корупције Татјана Бабић.

Заједники тим Омбудсмана, Здравствене инспекције, Агенције за борбу против корупције и РФЗО провериће истинитост тврдњи два лекара да је време реакције на хитне кардиолошке случајеве у њиховој државној здравственој установи продужено на више од три сата, као вид тихог бојкота због прекида незаконитих исплата лекарима и другом медицинском особљу у наводном допунском раду.

"Они су републичком заштитнику грађана рекли и да су из истог разлога значајно продужене листе чекања на медицинске процедуре које су обухваћене обавезним здравственим осигурањем", подсећа се у саопштењу.

Министарство здравља истиче да ће у току контроле бити проверена и организација посла и услови рада у тој и другим хитним медицинским службама.

Учесници састанка сагласили су се да је квалитет и обим здравствених услуга потребно  унапређивати и контролисати.

Лечење у иностранству

Учесници састанка размотрили су и питање лечења у иностранству о трошку здравственог фонда које у неким случајевима, као што је трансплантација срца деци, сада није решено, због чега породице и грађани морају да организују хуманитарне акције.

Оцењено је да је, без одлагања, потребно мењати Правилник о условима и начину упућивања осигураних лица на лечење у иностранство, како би одговарајућа стручна комисија имала правни основ да утврђује приоритете и одлучује о таквим захтевима, у оквиру финансијских средстава која за то буду на располагању у РФЗО.

Учесници су сагласни да је потребно да држава, а не породице, нађу најбоље локације за лечење у иностранству.

"Нужно је обезбедити стриктно поштовање обавезе послодаваца да уплаћују прописане доприносе у Фонд и размотрити додатне начине финансирања, јер у противном новца за лечење неће бити", истиче министарство.

Неуплаћивање доприноса од стране појединаца представља нарушавање система здравственог осигурања и доводи до континуираног недостатка средстава, чиме се осигураним лицима ускраћују законом утврђена права.

Како се наводи у саопштењу, задатак свих државних органа и појединаца је да допринесу већој фискалној дисциплини ради обезбеђивања здравствене заштите најугроженијој категорији грађана.

Министарство здравља истиче да ће континуирано предузимати мере за унапређивање рада здравствених установа у погледу трансплантације органа и развијати међународну сарадњу у размени органа у овој области.

Како је саопштено, сваки појединац и породица одлуком о давалаштву органа могу знатно допринети лечењу пацијената којима је трансплантација органа једини начин лечења, а министарство ће укључити читаво друштво у промоцију добровољног давалаштва органа.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару