Читај ми!

ЕК: Аутоцензура у српским медијима

Медијско извештавање у Србији неуравнотежено, а аутоцензура раширена, констатује Европска комисија у свом пролећном извештају. Изменама постојећих и припремом сета нових закона постепено се уређује медијска сфера, наводи се у извештају.

Србија чини одређене кораке ка уређењу медијске сфере изменама постојећих и припремом сета нових закона, али је, у целини, медијско извештавање неуравнотежено а аутоцензура раширена, наводи се у пролећном извештају Европске комисије.

У делу извештаја који се односи на слободу медија као важан корак оцењује се укидање клевете као кривичног дела, преноси портал ЕурАктив Србија.

Када је реч о примени Медијске стратегије, у објављеном извештају наводи се да је формирана радна група која ради на усклађивању законодавног оквира како би се уклониле контрадикторности које постоје у вези са оснивањем и финансирањем медија.

"Први корак је већ учињен усвајањем амандмана на Закон о јавним предузећима, којим је онемогућено да власти на свим нивоима могу да оснивају јавна предузећа у области медија", истиче Европска комисија.

У припреми су два закона, закон о јавном информисању и медијима који покрива област јавног информисања, власништва и концентрације власништва у медијима, као и акредитовање страних извештаца, и закон о електронским медијима који ће обухватити електронске медије и јавне сервисе, додаје се у извештају.

Европска комисија је истакла да су у току консултације о нацрту закона о јавном информисању и медијима.

Како се наводи у саопштењу, тај закон би требало да гарантује транспарентност финансирања, да регулише питање концентрације власништва у медијима, уведе ограничења која се односе на то и да да улогу Комисији за заштиту конкурентности у том процесу.

Констатује се и да је у јануару 2013. године формирана ад хок комисија коју чине новинари и представници полиције и безбедносно-информативних агенција, како би се расветлили случајеви нерешених убистава новинара, прености ЕурАктив.

"У целини, мора се приметити да медијски извештаји и даље нису довољно аналитички и уравнотежени и да је аутоцензура и даље раширена", закључује Европска комисија.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару