Читај ми!

Обрадовић са награђеним студентима права

Студенти правног факултета Универзитета у Београду који су Бечу освојили прву награду за најбољу тужбу од министра просвете Жарка Обрадовића добили су седмодневни одмор у студентском одмаралишту на Златибору, уз поруку да су им сада сва врата отворена.

Министар просвете, науке и технолошког развоја Жарко Обрадовић примио је данас тим Правног факултета Универзитета у Београду који је у Бечу на такмичењу из области арбитраже и међународног привредног права освојио прву награду за најбољу тужбу, уз поруку да су овим младим људима сада сва врата отворена.

Студенти су од министра добили седмодневни одмор у студентском одмаралишту на Златибору, књиге, а на пријему су почашћени и тортом.

Тим Правног факултета је на јубиларном 20. такмичењу студената права из области арбитраже и међународног привредног права написао најбољу тужбу, у конкуренцији око 2.000 студената права са 290 факултета из 66 земаља света.

"Ваш успех је сјајна ствар за све нас, јер говори да имамо сјајне студенте", рекао је Обрадовић и нагласио да ови млади људи неће имати проблема са проналаском посла.

Успех је важан и због предстојећег европског вредновања факултета и универзитета које стартује од 2014. године, рекао је министар на пријему којем су осим студената присуствовали и тренери проф. др Владимир Павић, доц. др Милена Ђорђевић и Марко Јовановић, декан Правног факултета проф. др Сима Аврамовић, проф. др Владан Петров, Миљко Ваљаревић, секретар факултета.

Захваљујући на дочеку, декан Аврамовић рекао је да је најновијим успехом демантована теза да студенти права обично не знају ни тужбу да напишу.

"На факултету све више уводимо практичних дисциплина", рекао је декан изразивши задовољство успехом, али и пажњом коју читав тим добија ових дана.

Растеретити факултете трошкова

Проф. др Владимир Павић који већ десет година с колегиницом Миленом Ђорђевић води тимове за ово такмичње је замолио је министра да помогне да се факутлет растерети трошкова плаћања електронске базе података, неопходне за припрему такмичара која на годиншњем нивоу износи 4.000 евра.

Говорећи о сталним тврдњама да млади људи одлазе из Србије, Павић је навео да је кроз ове тимове до сада прошло 100 студената. Од тога је, како је рекао, једна трећина отишла на усавршавање, али су се сви вратили осим њих четворо.

О озбиљности читавог такмичења говори и чњеница да за две недеље почиње нов циклус припрема, а првни факутлети већ неколико година организује и припреме за ово светско такмичење.

Такмичарка Андријана Мишовић рекла је Танјугу да су им сада, као најбољим студентима отворена врата на многим позицијама за посао.

"Моје амбиција су да радим на факултету. Тренутно радим као студент демонстратор", рекла је Мишовић, која је тренутно на мастер студијама.

Она је навела да су се дуго припремали за такмичење и да су практицно почели прошле године у ово време.

Тада је био први круг селекције и одлука професора ко ће бити у тиму, рекла је ова такмичарка и навела да је у септембру формиран тим.

Све припреме су биле ван редовних факултетских активности, читали смо много додатне литетатуре на енглеском језику, ту су хиљаде и хиљаде страница, рекла је она и подсетила да је најбоља тужба написана на 84 стране, од тога је 35 страна тужбе, а остало списак додатне литературе.

"Свега тога не би било да нисмо имали додатну подршку факултета који је обезбедио литературу и приступ базама података које су јако скупе", рекла је Мишовић и навела да је током рада било различитих препрека.

"Требало је пуно одрицања, некада смо радили и ноћу и за празнике, нисмо имали одмора али поново бисмо све урадили исто", нагласила је ова студенткиња.

Њена колегиница Дина Прокић навела је да је само такмичење трајало десетак дана. Прва четири дана су генералне рунде, сви факултети су ту и на основу резултата повлачи се црта испод 64. факултета који иду у финалне рунде.

"Такмичење је напорно, било је треме, стреса али и дружења са другим члановима тимова, арбитрима, професорима", рекла је Прокић, студенткиња четврте године.

Она је такође навела да су се после такмичења отворила многа врата. "Али и да нисмо освојили овакав усех, ово је изванредно искуство, научили смо пуно тога и свакоме бих препоручила", истакла је она.

Пријему су присуствовати и студенти Маша Мишковић, Тамара Момиров, Марија Бућковић, Владимир Бошковић, Драгана Николић, Дејан Сивчев.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. јул 2024.
39° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару