Образовањем до бољег положаја Рома

Незапосленост, сиромаштво, стереотипи и дискриминација главни су проблеми са којима се ромска национална заједница суочава, а образовање једини пут у пуну интеграцију, рекао за РТС Витомир Михајловић из Националног савета Ромске националне мањине.

Ообарзовање је једини пут у пуну интеграцију ромске националне заједнице, рекао је Витомир Михајловић из Националног савета Ромске националне мањине, гостујући у Дневнику РТС-а.

Држава Србија има позитивну законску регулативу када је реч о положају националних мањина која произилазе из Уставом загарантованих права.

Декада Рома у коју се Србија укључила 2005. године донела је значајни напредак када је реч о дефинисању проблема са којима се суочава ромска национална заједница која је од тада до данас постала много "видљивија" у друштву и јавности, рекао је Михајловић.

Оно што остаје приоритет и у наредно периоду јесте образовање Ромске популације јер, како каже Михаловић, и даље око 20 одсто ромске деце рано напушта систем образовања док испод јеног одсто Рома заврши факултет.

То је један ок кључних проблема који затим ланчано проузрокује вискоку стопу незапослености ромске популације и сиромаштво.

Витомир Михајловић каже да и даље постоје стеротипи и дикриминација када је реч о ромској националној заједници али да се кроз акционе планове све више ради на побољшању њиховог положаја.

У 80 општина у Србији постоје координатори за решавање проблема Рома.

Један од видова помоћи државе када је реч о положају Рома јесу акциони планови којима се предвиђају стипендије и смештај у ученичке домове, позитивна дискриминација приликом запошљавања, каже Витомир Михајловић.

ОЕБС: Инклузија ромске заједнице приоритет

Шеф Мисије ОЕБС-а у Србији, амбасадор Петер Буркхард позвао је, поводом Међународног дана Рома, да се и даље улажу напори у инклузију Рома и већу толеранцију према свим заједницама у Србији, наводећи да је инклузивно и толерантно друштво основ за уживање права појединаца.

Како је наведено у саопштењу Мисије ОЕБС-а у Србији, амбасадор Буркхард је рекао да је од кључне важности да сви грађани Србије заузму заједнички став и да одбаце на миран начин сваки облик дискриминације и говора мржње у друштву.

Према његовим речима, од усвајања Националне стратегије за инклузију Рома 2009. године, државни органи Србије учинили су много важних корака како би охрабрили већу инклузију Рома, али остало је још много посла.

"Влада и цивилно друштво би требало да високо на својим агендама као приоритет поставе оснаживање и укључивање ромске заједнице, посебно Ромкиња, у развијање стратегија, као и имплементацију Националне стратегије за укључивање Рома", рекао је Буркхард.

Како је навео, боља координација пружалаца социјалних услуга, министарстава, локалних самоуправа и организација цивилног друштва доприноси свеобухватнијој укључености свих националних мањина, не само Рома и осигурава већу једнакост у политичком и јавном животу.

Указујући да су преостала отворена питања захтевна и комплексна, он је оценио да је веома важно да сви кључни чиниоци дају свој максимум како би се смањиле разлике, које и даље постоје између већинског становништва и Ромске популације и како би се осигурало вредновање различитости у српском друштву.

Буркхард је истакао и да образовање има кључну улогу у том процесу.

"Школе, наставни план и уџбеници би требало да промовишу толеранцију и дијалог од најранијих разреда", рекао је Буркхард.

У саопштењу је наведено и да ће Мисија ОЕБС-а у Србији наставити "посвећено да ради" на програмима подршке државним телима и организацијама које се баве ромским питањем, унапређењем социо-економског статуса и потпуним укључивањем Рома у друштво Србије.

 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару