Читај ми!

Стратегијом против насиља у спорту

Према најавама из Акционог тима за спречавање насиља међу навијачима, већ до септембра закони ће бити допуњени изменама које ће коначно омогућити безбедност онима који на спортска такмичења одлазе због спорта, а не насиља.

Акциони тим Владе за борбу против насиља на спортским теренима до почетка маја сачиниће стратегију и детаљни план чија се примена очекује од јесени. Тим чине представници спортских савеза, полиције, министарства правде и спорта, представници тужилаца и судова, али и представници медија.

Слика туче навијача ускоро треба да постане прошлост. Према најавама из Акционог тима за спречавање насиља међу навијачима, који ради под контролом премијера, већ до септембра закони ће бити допуњени изменама које ће коначно омогућити безбедност онима који на спортска такмичења одлазе због спорта, а не насиља.

"Крајњи резултат, оно што бих ја свакако волела да видим - што више деце на спортским манифестацијама, да родитељи, баке и деке доводе своју децу без икаквих бојазни на било коју врсту спортске приредбе", рекла је министарка спорта и омладине Алиса Марић.

Најављени су нови закони који ће омогућити кажњавање изгредника већ на стадиону, пребацивање одговорности за безбедност на клубове који ће унајмљивати приватно обезбеђење уместо полиције и нове сигурносне мере на спортским објектима. Најважније је, кажу надлежни, да нови закони буду употребљиви.

И недавно писмо председника Уефе Мишела Платинија премијеру Дачићу, у коме се упозорава на оштро кажњавање наших савеза, убрзало је рад акционог тима.

Вељко Одаловић, члан Акционог тима каже да тим жели да све што је могуће, смислено и предвидиво, обради, предложи мере и дамо један целовит, свеобухватан приступ. Према његовим речима, једна од примедби је да са имплементацијом имамо проблема.

Криминолози упућују на искуства земаља које су успешно решиле проблем хулиганства.

"Кажњавање мора бити на лицу места, одмах, на стадиону, не сме бити изузетака. Друга ствар која мора да се спроведе, што ће код нас бити јако тешко, а то је да се елиминишу навијачи као део управе клубова", рекао је криминолог Добривоје Радовановић.

Упоредо са радом акционог тима, у циљу сузбијања насиља на трибинама, почела је акција Фер - плеј је победа, толеранција као инспирација, у којој учествују играчи ривалских спортских клубова.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару