Читај ми!

До крштенице преко интернета

Србија је на добром путу, али ипак каска у коришћењу погодности које пружају телекомуникације и умрежени системи за земљама западне Европе.

У последњих пет, шест година и у Србији многе послове, па и са локалним самоправама могуће завршити инетернетом. То је већ пракса у већим центрима али све више и у малим срединама.

Србија покушава да сустигне државе у којима је већина институција компјутерски повезана. Мреже и телекомуникације за грађане једнако су важне колико, примера ради, ауто-пут. Многи у нашој земљи већ су се уверили колика је предност то што по држављанство не морају у родни град, већ могу да га добију кликом на компјутерској тастатури.

Још не могу сви захваљујући интернету да без путовања у родно место дођу до докумената, попут извода из матичне књиге рођених, венчаног листа или држављанства, али за ту предност знају они који су из Ваљева, Ниша, Новог Сада..

Захваљујући томе што је већ шест година умрежен, Зрењанин свакодневно из свих градова прима такве захтеве.

"Израђујем нека документа и потребни су ми извод из матичне књиге рођених, из књиге државаљанства и користићу услугу виртуалног матичара", каже Златко Јелисавац.

Матичар из Зрењанина Дргана Мирков наводи да је интересовање велико и да је преко услуге виртуелни матичар издат 421 захтев од укупно издатих 2.528 извода.

На добром је путу, али Србија ипак каска у коришћењу погодности које пружају телекомуникације и умрежени системи за земљама западне Европе.

"Не бих давао никакве проценте, али мислим да би држава морала максимално да се укљући и подржи ИТ сектор и да га подржи у свим сегментима, почевеши од администрације преко производње, индустрије преко сервис провајдинга", каже Мирољуб Јововић из МДС информатички инжењеринг.

У будућности ћемо, кажу, моћи да пратимо многе процесе и проверавамо разне податке на интернету, јер ће много више институција бити директно повезано. Директну корист и уштеду од тога већ сабирају, на пример, авио-компаније које више не морају да штампају авионске карте.

"Све више људи у свету код куће сами чекирају карте преко интернета па кад дођу тамо уопште не чекају редове него иду директно а многи процеси ће бити упрошћени кроз коришћење телекомуникација", каже Харис Пињо, шеф за дата централне и југоисточне Европе, Циско.

Познаваоци телекомуникација и умрежених система сматрају да би Србија, која покушава да привуче стране инвеститоре, требало више да улаже у ту област. Дигиталне технологије убрзавају процедуре и државу чине конкурентнијом на тржишту.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару