Норвешка помоћ Србији

Уговоре о донацијама вредним више од 800.000 евра потписали су амбасадор Норвешке у Србији Нилс Рагнар Камсваг и представници организација цивилног друштва. Планирана помоћ Србији у 2013. години износи око 10 милиона евра, рекао Камсваг.

Амбасадор Норвешке у Србији Нилс Рагнар Камсваг и представници организација цивилног друштва потписали су уговоре о донацијама који су вредни више од 800.000 евра.

Норвешки амбасадор је истакао да би укупна помоћ Норвешке Србији у 2013. години требало да буде око 10 милиона евра.

Уговори су потписани у оквиру два пројекта: "Јачање организација цивилног друштва у Србији" који се односи само на Србију и "Фонд Амбасаде" који покрива Србију, Црну Гору и Македонију.

Кроз тај пројекат донацију ће добити пет организација цивилног друштва у Србији, од њих 140 колико их је конкурисало, и то у вредности од пола милиона евра.

Уз помоћ додељених средстава организације цивилног друштва ће, између осталог, отворити Центар за социјалну инклузију у Пожеги и Београду.

У оквиру пројекта "Фонд Амбасаде" око 320.000 евра биће опредељено за 15 пројеката из Србије, Црне Горе и Македоније. Реч је о програмима који ће ће обухватити људска права, образовање, социјалну заштиту, сектор безбедности и друго.

Подржани пројекти бавиће се, између осталог, новим формама образовања младих ИТ стручњака и правника, незапосленима, развојем медија и изборним правима. Одобрена средства ће омогућити реконструкцију Куће људских права у Београду, као и одржавање овогодишње Специјалне олимпијаде у Црној Гори.

Камсваг је рекао окупљеним представницима цивилног друштва у Београду да та два програма у фокусу имају грађане и да организације цивилног друштва треба да буду одрживе.

"Моја земља Норвешка има јаку економију и високу запосленост. То је тржишна економија која се заснива на једнакости и сигурности. Иако извоз гаса и нафте доприноси економији наши највећи ресурси су људи. Ми се залажемо за економски развој, али са развојем социјалних права", рекао је Камсваг.

"Укупна помоћ Србији из Норвешке за ову годину износиће око 10 милиона евра", рекао је Камсваг и нагласио да ће Норвешка наставити да помаже Србији.

Јадранка Јелинчић из Фонда за отворено друштво рекла је да Норвешка издваја велика средства за Србију.

"Ти пројекти су битни, јер могу да утичу и на понашање власти, као и политике у Србији", рекла је Јелинчић.

Она је рекла и да се нада да ће по истеку тих пројеката Србија "изгледати бар мало другачије". Представник Форума младих са ивалидитетом Жељко Илић изразио је наду да ће стандарди и праксе који важе у Норвешкој успети да заживе и у Србији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
35° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару