Читај ми!

Божовић: Веће ангажовање Интерпола

Потребно повећати ангажовање Интерпола на лоцирању Дарка Шарића, рекао Владимир Божовић, после сусрета са генералним секретаром те организације Роналдом Ноблом.

Државни секретар Министарства унутрашњих послова Владимир Божовић је, током разговора с генералним секретаром Интерпола Роналдом Ноблом у Лиону, указао на потребу појачаног ангажовања Интерпола у проналажењу и хапшењу свих бегунаца које потражује Србија, а посебно одбеглог нарко боса Дарка Шарића и осталих припадника његове организоване криминалне групе.

Осим Шарића, у бекству је још 15 припадника његове "кокаинске екипе", међу којима је и контроверзни бизнисмен Родољуб Радуловић, наводи се у саопштењу.

Божовић и Нобл су у седишту Интерпола оценили и да је високотехнолшки криминал проблем који је у порасту у Србији и целом региону и закључили да би велика подршка истрагама у тој области било формирање Дигиталног криминалистичког центра унутар Интерполовог Глобалног комплекса иновација (ИГЦИ), саопштено је из МУП-а Србије.

У оквиру тог центра, дигитална форензичка лабораторија ће служити за идентификацију и тестирање најсавременијих технологија и анализу трендова у високотехнолошком криминалу, при чему ће Центар за обједињавање података о високотехнолошком криминалу нудити надзор у реалном времену свих инцидената и обавештајне податке, наводи се у саопштењу.

"Сверастућа појава напада путем високотехнолошких средстава и инциденти хакерисања у Србији и шире, указују на потребу за координираним, проактивним и глобалним одговором као што је онај који Интерпол развија путем ИГЦИ-ја", изјавио је Божовић.

Он је истакао да је Србија опредељена за међународну полицијску сарадњу у борби против високотехнолошког криминала, као и осталим традиционалним и појавним облицима криминала.

То је у пракси потврђено 22. новембра 2012. године, прикључивањем Србије Интерполовом ФИНД систему, што пружа органима за спровођење закона директан приступ Интерполовим базама података на седам кључних граничних прелаза, укључујући и међународни аеродром у Београду, подсетио је Божовић.

Српска полиција интензивно користи базе Интерпола 

У кратком временском периоду од увођења тог система, службени органи Србије су знатно увећали своју употребу базе података - више од два милиона прегледа је обављено само у прва три месеца 2013. године, што је двоструко више у односу на број прегледа који су обављени у целој 2012.

Божовић је указао и на потребу интензивирања сарадње у погледу размене података, искуства и најбоље праксе, укључујући и стручне посете Србији експерата Интерпола у борби против корупције.

Истакавши да је борба против корупције један од приоритета Владе Србије, Божовић је указао да је размена искустава са експертима Интерпола посебно значајна у погледу испитивања токова прања новца.

Генерални секретар Интерпола Нобл похвалио је резултате које је Србија остварила у борби против корупције, као и веома успешну сарадњу са НЦБ Интерпол Београд.

"Ширењем њихове везе с Интерполовим глобалним алатима и услугама, Србија се показала као јак партнер у унапређењу безбедности - и на регионалном и на глобалном нивоу", рекао је Нобл.

Током радне посете Француској, Божовић се састао у Паризу с директором Дирекције за међународну сарадњу француске Националне полиције и жандармерије Емилом Перезом.

Божовић и Перез оценили су да је сарадња српске и француске полиције добра и да ће у наредном периоду бити унапређена у борби против корупције и организованог криминала, високотехнолошког криминала, у области унутрашње контроле, као и у области сарадње специјалних јединица две земље, наводи се у саопштењу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 30. јун 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару