Читај ми!

Стратегија за борбу против дискриминације

Директорка Канцеларије за људска и мањинска права Сузана Пауновић најавила да ће Влада у јуну усвојити Стратегију за борбу против дискриминације. Шеф делегације ЕУ у Србији Венсан Дежер истакао да је образовање кључни начин да се утиче на свест јавности и умањи нетолераниција.

Влада Србије требало би да у јуну усвоји Стратегију за борбу против дискриминације, најавила је директорка Канцеларије за људска и мањинска права Сузана Пауновић.

Пауновићева је на промоцији Нацрта Стратегије о борби против дискриминације рекла да тај документ садржи конкретне мере и активности за сузбијање нетолеранције, нетрпељивости и неразумевања.

"Документ ће предвидети и конкректне временске рокове у којима треба спровести одређене мере, а да све не остане мртво слово на папиру омогућиће и усвајање акционих планова", рекла је Пауновићева.

Директорка Канцеларије је напоменула да ће стратегија обухватити период за наредних пет година и најавила да ће пре него што Влада усвоји документ бити организовна широка јавна расправа, а у изради стратегије учествује невладин сектор.

Стратегија као посебно осетљиве групе које се у Србији суочавају са дискриминацијом препознаје Роме, ЛГБТ популацију, особе са инвалидитетом, жене, децу, старе и националне мањине.

Шеф делегације Европске уније у Србији Венсан Дежер указао је да се у време економске кризе чешће чује говор нетолеранције, па због тога треба уложити велику енергију у борбу против дикриминације и нетрпељивости. "Потребна је стратегија, како би се кренуло у акцију", рекао је Дежер.

Дежер је додао да је до сада ЕУ подржавала све мере које Србија педузима у борби против дискриминације, па ће кроз низ пројеката то наставити да чини и у будућности.

Дежер је истакао да је образовање кључни или најважнији начин да се утиче на свест јавности и умањи нетолераниција.

Шеф делегације ЕУ је као посебан проблем истакао насиље према женама и нетолерацију према истополно оријентисаним особама, али је ипак напоменуо да ни остатак Европе није имун на то.

Повереница за равноправност Невена Петрушић истакла је да је како би се унапредила борба против дикриминације потребно стриктно поштовање стратегије која ће бити донета, као и закона који већ постоје.

"Стратегија неће бити магични штапић, све зависи од људи," рекла је Петрушићева и указала да су учињени помаци, али да је дискриминација у Србији и даље распрострањена појава.

Државни секретар у Министарству правде и државне управе Гордана Стаменић указала је да се Србија нашла у групи држава које су препознале значај борбе против дискриминације, ради развоја демократског друштва и да предузима све мере како би се смањили сви облици нетолеранције.

"Нема сегмента друштва у коме нема дискриминације и њено сузбијање је зато веома важно, а све врсте јавних политика треба да имају адекватан приступ борби против тог проблема", закључила је Стаменићева.

Подршку изради Стратегије борбе против дискриминације дале су амбасаде Велике Британије, Норвешке, Мисије ОЕБС-а у Србији и Балкански фонд за демократију.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. јул 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару