Читај ми!

Мањак уџбеника за ђаке националних мањина

Због недостатка уџбеника за ђаке националних мањина у Војводини, представници заједница позвали Министарство просвете да распише конкурс за издавање уџбеника на мањинским језицима. За сваку националну заједницу, за наредну школску годину, недостаје између 30 и 50 наслова.

Представници националних мањина, на чијим се језицима у Војводини одржава настава упутили су апел Министарству просвете да распише конкурс за издавање уџбеника на мањинским језицима. За наредну школску годину, недостаје између 30 и 50 наслова за сваку националну заједницу.

У ресорном Министарству наводе да ће Заводу за уџбенике упутити захтев за штампање књига које недостају, и да ће средства бити обезбеђена из републичког буџета.

Око 15.000 основаца, који у војвођанским школама имају наставу на мађарском језику, можда ће од септембра у школу са мање књига у ђачкој торби.

Директор ОШ "Гроф Сечењи Иштван" из Суботице Магда Фехервари напомиње да се за недостатак књига на мађарском сазнало приликом избора издавача. Прошле године један уџбеник био је готов тек у априлу, напомиње Фехервари.

У 11 основних и средњих школа у Војводини, око три и по хиљаде ђака похађа наставу на словачком језику.

Професор разредне наставе ОШ "Јан Колар" из Селенче Татјана Раго каже да је пре 3-4 године било проблема са кашњењем нових издања, што је отежавало наставу. "Због кашњења нових уџбеника користили смо старе који нису пратили градиво", наводи Раго.

Светлана Золњан из Одбора за образовање Националног савета Словака каже су удзбеници штампани у малом тиражу, иститчући да недостаје 22 наслова непходна за редовну наставу.

Основцима који уче на мађарском језику, у каталогу недостају 34 наслова.

"У великом броју разреда нам фале уџбеници граматике, историје, биологије, различитих предмета из различитих одељења. Што се тиче уџбеника за средњошколце на мађарском језику, врло мало уџбеника уопште постоји", наводи Ливија Јоо Хорти из Националног савета Мађара.

У Заводу за уџбенике наводе, да су једини издавач са обавезом издавања нискотиражних уџбеника - оних чија је цена производње већа од продајне цене, а да притом не добијају средства из државне касе. У каталогу за наредну школску годину од око шест стотина наслова на мањинским језицима - румунском, русинском, мађарском и словачком, а недостаје око 120.

"Присуство Завода за уџбенике је сада мање, јер су и приходи од издавања уџбеника мањи и Завод није у могућности да обезбеди довољна материјална средства без помоћи државе", каже Романца Јовановић из Завода за уџбенике.

Закон о уџбеницима предвиђа да, у случају да ниједан издавач није планирао издавање нискотиражних уџбеника, Министарство просвете распише конкурс најкасније до 31. децембра за наредну школску годину.

У ресорном Министарству наводе да ће Заводу за уџбенике као јавном издавачу, упутити захтев за штампање уџбеника који недостају, за шта ће новац бити обезбеђен из републичке касе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 30. јун 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару