Читај ми!

Допринос узбуњивача сузбијању корупције

Међународно искуство доказује да узбуњивачи имају огроман допринос сузбијању корупције, поручио повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности Родољуб Шабић. Закон о заштити узбуњивача представља тест политичке воље за власт у Србији, рекао заштитник грађана Саша Јанковић.

У Србији имамо драматичан проблем корупције која постоји годинама и која је достигла размере које се више не могу толерисати, упозорио је повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности Родољуб Шабић.

"Све и да немамо међународне обавезе, а имамо их само их нисмо поштовали, обавезни смо да се супротставимо корупцији свим могућим средствима", рекао је Шабић приликом представљања модела Закона о заштити узбуњивача, који је израдила стручна радна група, уз подршку Амбасаде Велике Британије у Србији.

Повереник је нагласио да међународно искуство доказује да допринос узбуњивача сузбијању корупције може да буде огроман.

Шабић је напоменуо да ће за две недеље предати модел закона министру правде Николи Селаковићу и да би он могао да буде усвојен овог лета.

Заштитник грађана Саша Јанковић је оценио да овај закон представља тест политичке воље за власт у Србији, да ли заиста жели да омогући заштиту узбуњивача.

"То сви причају, али да је било политичке воље, ситуација не би била оваква каква је сад", указао је Јанковић.

"Мислим да ће овај модел закона бити прави тест политичке воље за нашу власт да ли заиста жели да омогући заштиту узбуњивача", рекао је заштитник грађана и руководилац Радне групе за израду модела закона Саша Јанковић.

Указујући да представљени модел закона пружа изузетно "робусну заштиту узбуњивача", укључујући и кривична дела, он је рекао да је наведено да ко предузме акт одмазде, уколико нису остварена обележја другог тежег кривичног дела, биће кажњен затвором до годину дана.

"Ако је акт одмазде довео до тешких последица за оштећеног учинилац ће се казнити затвором до три године", рекао је Јанковић и додао да је предвиђено и да ће онај ко не изврши одлуку којом се спречава акт одмазде такође бити кажњен затворском казном.

Према његовим речима, кривична санкција предвиђена је и за онога ко неовлашћено открије идентитет узбуњивача.

Он је навео да је пажња обраћена и на злонамерно узбуњивање, тако да је за оног ко да обавештење о наводном угрожавању јавног интереса за који зна да није истинито предвиђена казна затвора до годину дана.

"Модел закона пружа изузетно широк спектар у погледу онога кога штити и од чега се штити", рекао је Јанковић и додао да свако може бити узбуњивач, као и да је предвиђена награда за узбуњиваче.

Јанковић је истакао да је у моделу закона одређено да заштиту узбуњивачима пружа суд, али да је наведено и да лице које је поднело захтев за заштиту, има право да до доношења одлуке суда, односно другог органа надлежног за одлучивање о тужби за одмазду, тражи и привремену заштиту.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару