Читај ми!

Водостаји у порасту, опасност од поплава

Због топљења снега на Алпима и поплавног таласа из Хрватске, у наредних двадест дана прети опасност од поплава, каже Предраг Марић. На Сави код Шапца уведене су мере ванредне одбране од поплава. Проширено корито Дрине у рејону Богатића. У Банату прете подземне воде.

14.20 - Због високог водостаја Саве проширило се корито Дрине на ушћу код граничног прелаза Павловића мост у Општини Богатић.   

11.10 - На Сави код Шапца уведене су мере ванредне одбране од поплава.

Начелник сектора за ванредне ситуације Предраг Марић рекао је да у наредних 20 дана Србији прети опасност од поплава, због чега је заказао за понедељак седницу Штаба за ванредне ситуације.

"Србији не прети само опасност од поплавног таласа из Хрватске, већ и због топљена снега на Алпима. Наредних 20 до 25 дана су потенцијално критични и зато ћемо у понедељак одржати ванредну седницу Штаба како поплаве не бисмо дочекали неспремни", рекао је Марић агенцији Бета.

Према његовим речима тренутна ситуација у Србији је стабилна, иако је проглашена ванредна одбрана од поплава на више река.

Због високог водостаја Саве проширило се корито Дрине на ушћу код граничног прелаза Павловића мост у Општини Богатић, јавља дописник РТС-а из Шапца. У небрањеном делу до насипа у селима Бадовинци, Салаш и Црна Бара због тога је под водом око 250 хектара.   

У порасту су водостаји Саве, Дунава, Тамиша, Тисе, Велике Мораве.

На Сави код Шапца, у дужини од 49 километара, уведене су мере ванредне одбране од поплава. Према последњем мерењу, водостај реке је 502 центиметара, што је за 19 центиметара више него јуче.

У брањеним деловима, на Сави код Шапца, нема изливања. Све надлежне службе прате ситуацију и обилазе критична места.

Начелник одељења за ванредне ситуације Александар Стојковић каже да на подручју Мачванског управног округа, што се тиче вода првог и другог реда, "нема никаквих проблема, без обзира што је проглашена ванредна одбрана од поплава".

"Црпне станице из канала у Саву пребацују више од 30 кубика воде у секунди", рекао је Стојковић.

Директор водопривредног предузећа "Сава" Драган Топаловић каже да је осам агрегата у погону, сви у непрекидном раду. "Oмогућавају да је ситуација на терену стабилна. Нема штета, нема изливања и ниво у каналима је у пројектваном режиму", каже Топаловић.

У току дана, џаковима са песком, ојачаваће се насипи код села Прово у општини Владимирци. Веће проблеме не прави ни река Тамнава у Коцељевачком крају, док се Дрина у општини Богатић излила на око 100 хектара у небрањеном делу.

Водостаји на рекама у Београду су у благом порасту, изјавио је Танјугу технички директор "Београдвода" и руководилац одбране од поплава Владимир Баталовић. Баталовић је рекао да водостај у Београду дневно расте око 5-6 центиметара и да се за два-три дана, односно у суботу очекује проглашење редовне одбране од поплава.

Баталовић је објаснио да на Дунаву, где код Бездана водостај расте више од 35 центиметара, наилази нови талас.

Баталовић очекује да би знатнији пораст водостаја могао уследити у току наредне седмице и да постоји могућност затварања пролаза код Куле Небојша који се сада одржава проходним.

"За сада нам наредних десетак дана не прети апсолутно никаква опасност", рекао је Баталовић.

У Банату још није алармантно 

Стање на рекама у Банату још није алармантно, иако је Тамиш у порасту. У последњих тридесетак дана пало је у просеку око стотину литара кише по квадратном метру, што је изазвало појаву подземних вода.

Најкритичније је на реци Тамиш код Сечња где је јуче проглашено стање редовне одбране од поплаве јер се ниво реке у последњих 16 сати повећао и до 70 центиметара са даљом тенденцијом пораста.

"Изградњом насипа са леве и десне обале Тамиша ситуација се доста поправила, покрајинска и републичка влада су уложиле пет милиона евра. То су нови, модерни насипи и неће доћи до пробијања", каже Предраг Милошевић председник општине Сечањ.

И на Тиси су уведене мере редовне одбране, док за сада то на Бегеју није потребно. Додатне муке задају и подземне воде.

"Ми смо у фази одбране неколико система за одводњавање, што подразумева појачани рад црпних станица. Надамо се да ћемо успети да решимо те проблеме", каже Самуел Колар, директор ЈВП Средњи Банат.

Како метеоролози најављују обилне падавине, овде се уводе даноноћна дежурства на свим рекама.

Дрина је већ поплавила нека домаћинства у Семберији, а Босна предграђе Сарајева. У Хрватској је уведена ванредна одбрана од поплава на Сави и Купи, које прете Сиску, а критично је и код Јасеновца.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару