Читај ми!

Особе са аутизмом без подршке друштва

Деца са аутизмом немају подршку друштва и о њима се мало зна, указују родитељи малишана који имају ову болест. Претпоставља се да у Србији има три хиљаде особа са аутизмом, али прецизних података нема. У чак 95 одсто случајева један од родитеља није у стању да се суочи са дететовом болешћу.

У Европи живи око пет милиона особа са аутизмом. Претпоставља се да у у Србији живи три хиљаде особа са аутизмом, мада прецизних података нема. На Међународни дан особа са аутизмом, родитељи указују на проблеме са којима се суочавају; о њиховим малишанима и даље се мало зна, не верује се у њихове могућности и немају подршку друштва.

Проблеми особа са аутизмом и њихових породица почињу од постављања дијагнозе, преко недовољног броја обучених стручњака до мало специјализованих институција. Родитеље посебно брине шта ће бити са њиховом децом када остану без породичне подршке.

Весна Трајковић, мајка дечака који има аутизам каже да за своје дете не види никакву перспективу.

"Не препознајем да се неко уопсте бави шта ће он након школе. Он сада иде у основну школу шта после, шта када остане када и ја остарим, шта тада", пита се Весна.

Госпава Алексић каже да је лично погађа то што не зна како ће деца живети са аутизмом када њихових родитеља више не буде.

"Јер они су у кући, у застићеним условима, имају неке своје навике. Ми их познајемо, зато се ми родитељи боримо да им обезбедимо будућност достојну човека", објашњава Госпава.

Осим друштва, у 95 одсто случајева један родитељ није у стању да се суочи са дететовом болешћу и проблемима које она доноси.

"Ја сам од тог момента постала самохрана мајка и наишла на веома незавидне ситауције. Тада губите пријатеље, тада се као родитељ осећате неиспуњено јер нисте родили здраво дете", каже Сандра Ивановић.

Уколико немају родбину која би преузела бригу о њима, завршавају у домовима за особе са инвалидитетом.

"Њихове вештине у таквим домовима потпуно пропадају. Они на све то заборављају. Нема никаквог стручног рада, они постају узнемирени, њихово понашање се потпуно мења, велика је употреба психијатријске терапије и то није добро", објашњава Весна Петровић, из Удружења за помоћ особама с аутизмом.

Србија има само један стационар, и то у Београду за 50 особа из целе земље. Мада ни то неће бити довољно, надлежни најављују отварање по једног - у Шапцу и главном граду!

"Ми се надамо да ћемо до краја године имати пуну техничку докуменатцију и све потребне дозволе и да ћемо кренути у радове. Капацитет је од 30 до 40 особа која ће ту имати стручну трајну врсту услуге" каже Ненад Матић, градски секретар за социјалну заштиту Београда.

Удружење за помоћ особама са аутизмом покренуло је кампању за изградњу кућа у којима би оне живеле, али уз подршку. То је, кажу, не само јефтинији, већ и најбољи начин да се лица са аутизмом припремају за самосталан живот.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару