Читај ми!

Упис нелегалних објеката у катастар

Министарство грађевинарства сачинило Правилник којим се прецизира поступак катастарске легализације. Право на укњижбу нелегалних објеката имају власници кућа површине до 300 квадрата, станова и викендица до 200, занатских радњи и пословног простора до 100 и гаража до 30 квадратних метара.

Две недеље по доношењу новог закона, надлежно министарство грађевине сачинило је Правилник којим се прецизира поступак катастарске легализације. Правилник прописује степен завршености објеката и уређује упис својине за оне који су зидали на туђем земљишту. Упис не значи и легализацију, а грађанима се препоручује да у редовном поступку легализују објекте.

Према новом Закону о посебним условима за упис својине над бесправно сазиданим објектима, право на укњижбу имају власници кућа до 300 квадрата, станова и викендица до 200, занатских радњи и пословног простора до 100 и гаража до 30 квадратних метара.

За све објекте који премашују прописану квадратуру, власници морају да добију накнадно издату грађевинску и употребну дозволу и плате накнаду за уређење земљишта.

"Сви који буду уписани по овом закону практично она санкција која стоји за све бесправно изграђене објекте, а то је рушење, неће бити примењена", каже Александра Дамјановић из Министарства грађевинарства и урбанизма.

Објекти без грађевинске и употребне дозволе имаће на геолисту забелешку да је власништво на објекту уписано у складу са новим законом и моћи ће да га користе само за сопствене потребе.

Директор Геодетског завода Зоран Крејовић каже да сви који су градили на туђем земљишту па и на свом неће моћи након овог уписа да продају те објекте већ ће морати претходно да регулишу уређење грађевинског земљишта и плате накнаду.

"Онда би им се скинула забележба и онда би могли да располажу и да врше купопродају таквих објеката", наводи Крејовић.

У Србији има чак милион и 300 хиљада нелегалних објеката, а предато је нешто више од 700 хиљада захтева за легализацију од којих је решено тек 10 одсто. Нелегални, неукњижени или објекти са проблематичним власништвом неупотребљиви су на тржишту непокретности.

"Већина инвеститора долази из земаља ЕУ или земаља у којима су власнички односи у потпуности сређени, регулисани и они једноставно не разумеју на који начин такве непокретности могу да учествују у инвестициониом тржишту код нас и из тог разлога врло брзо одустају", истиче Душица Гаковић из београдског сајма некретнина "Белре"

Проблем легализације, како се очекује, требало би да реши Закон о легализацији који се очекује до јуна.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. јул 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару