Читај ми!

Важан допринос цивилног друштва

Цивилно друштво доприноси јачању владавине права и борби против корупције, поручено са завршне конференције седмогодишњег програма Америчке агенције за међународни развој (USAID) под називом "Иницијатива јавног заговарања грађанског друштва.

На завршној конференцији седмогодишњег програма USAID-a "Иницијатива јавног заговарања грађанског друштва", осењено је да цивилно друштво доприноси јачању владавине права и борби против корупције.

Конференцију "Иницијатива за будућност" отворили су амбасадор САД у Београду Мајкл Кирби, директорка Владине канцеларије за сарадњу са цивилним друштвом Ивана Ћирковић и члан управног одбора Института за одрживе заједнице Џон Дули.

Кирби је поручио да САД подржава цивилно друштво у Србији, као и широм света, јер је оно покретач политичких и економских реформи, заступник демократских вредности и мост који спаја владине институције и приватни сектор.

"Цивилно друштво у Србији доприноси променама, просперитету, јачању владавине права, а у данашње време и борби против корупције", оценио је Кирби.

Ивана Ћирковић је истакла да је цивилно друштво кључно за поштовање владавине права и људских права, као и за јачање толеранције и успостављање помирења.

Директорка мисије USAID у Србији Сузан Фриц најавила је да ће та организација наставити да подржава цивилно друштво, мада ће програм бити другачији због средстава која су последњих година смањена.

Дули позитивно оценио ситуацију у Србији 

Џон Дули је позитивно оценио ситуацију у Србији у домену развоја организација цивилног друштва, и истакао да су за напредак свугде потребни напоран рад и посвећеност људи, што у Србији очигледно постоји.

Програм је омогућио организацијама из Србије да се, заступајући интересе грађана, интензивније укључе у процес јавних политика и доношења одлука на свим нивоима.

На конференцији су одржане и три панел дискусије посвећене питањима од значаја за развој грађанског друштва у Србији, на којима се дискутовало о будућим иницијативама донатора, могућостима које пружа "дигитални активизам", као и о будућој улози грађанског друштва у решавању кључних проблема од општег значаја.

Скупу су присуствовали представници организација цивилног друштва, државних институција, донатора и међународних организација.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару