Читај ми!

Годишњица трагедије у "Контрасту"

Шесторо младих људи изгубило је животе пре годину у пожару у дискотеци "Контраст" у Новом Саду. Полагањем цвећа и паљењем свећа породица и пријатељи обележили су годишњицу. Очекују да сви из ланца одговорних за трагедију буду кажњени.

Годишњица трагедије у новосадској дискотеци "Контраст", када је погинуло шесторо младих људи, обележена је испред дискотеке полагањем цвећа, паљењем свећа и служњем помена за настрадале.

Родбина и пријатељи, поручили су да се надају брзом откривању истине и да ће одговорни бити кажњени. Раније данас, на Студентском тргу Универзитета у Новом Саду, родбина, пријатељи, професори, студенти и представници градске власти запалили су свеће и положили беле руже.

У пожару су животе изгубили Марина Аничић (25) из Чуруга, Тамара Миладиновић (25) из Новог Сада, Милена Далмација (26) из Футога, Зоран Игњатовић (28) држављанин БиХ са боравиштем у Новом Саду, Марко Павловић (29) из Крагујевца и Ренато Вуковић (21) из Кикинде.

Поводом годишњице страдања Милене Далмације и Рената Вуковића, на Природноматематичком факултету у Новом Саду отворена је образовна лабораторија за заштиту животне средине "Доцент др Милена Далмација". Далмација је била најмлађи доктор хемије на том факултету.

Божо Далмација, отац покојне Милене, каже да је заједно са супругом основао фондацију за стипендирање и награђивање младих доктораната. "Изгубио ћерку и немам никога више, али смо због тога одлучили да сав новац који имамо ставимо у фондацију која носи Миленино име", каже Далмација.

Бранко Миладиновић, отац настрадале Тамаре, рекао је да верује да ће сви из ланца одговорних за ту велику трагедију бити позвани на одговорност, подсетивши да се у Вишем суду одвија процес против четворице одговорних, али и да се води поступак против пет инспектора из грађевинске и туристичке инспекције и из Сектора за ванредне ситуације.

"Кристализација одговорности је ту, доказана је кривица свих и очекујемо да до краја године дође до процесуирања. То ће бити први пут у историји ове државе да одговарају представници министарстава, односно представници државне власти који су дозволили рад једног таквог објекта", рекао је Миладиновић, који је иницијатор "Тамариног закона" који би требало да регулише област заштите од пожара.

Суђење за пожар у "Контрасту" почело је у Вишем суду у Новом Саду крајем јануара ове године. Оптужница терети власника локала Алојза Ганића, закупце дискотеке Славишу Станишића и Дејана Ратковића и електричара Мирослава Папугу, који је био ангажован на одржавању објекта.

Пред Вишим судом у току је процес саслушавања више од стотину сведока.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 28. јун 2024.
° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару