Читај ми!

Повластице за триста хиљада домаћинстава

Најсиромашнија домаћинства добијају од 120 до 250 киловат сати струје бесплатно током целе године, или од 35 до 75 кубних метара гаса у грејној сезони. Нови корисници, захтев подносе у локалној самоуправи. У Влади процењују да ће бесплатну струју и гас имати најмање 300 хиљада домаћинстава.

Почело пријављивање за социјалне енергетске карте. Стари попусти више не важе и, у зависности од критеријума, најсиромашнија домаћинства добијају од 120 до 250 киловат сати струје бесплатно током целе године, или од 35 до 75 кубних метара гаса у грејној сезони.

Они који су до сада примали неку врсту социјалне помоћи, број бројила или мерача за гас треба да доставе центру за социјални рад. Нови корисници, захтев подносе у локалној самоуправи.

Домаћинствима која уђу у социјално-енергетску карту, на мајском рачуну за струју писаће - социјално угрожени потрошач. Имена свих корисника биће достављена локалним дистрибуцијама, које ће домаћинствима слати умањене рачуне.

Министарка енерегтетике, развоја и животне средине Зорана Михајловић каже да постоје две групе корисника социјалне помоћи.

Према њеним речима, у првој групи су она домаћинства која имају социјалну помоћ, а друга група је она која није корисник социјалне помоћи, а мисли да може да оствари то право као социјално енергетски угрожени купац.

Да би се то право остварило, потребно је доћи у локалну самоуправу и донети одређена докумета, почев од броја чланова, зараде, имовиског сатања.

Статус енергетски заштићеног купца стичу домаћинства са укупним месечним приходом до 12.900 динара са једним чланом, до 18.786 динара са два и три члана, до 24.672 динара са четири и пет чланова, до 30.558 динара са шест и више чланова.

Повластице важе само за текућу годину а за следећу захтев се мора обновити. Први пут олакшице могу добити и подстанари. У Влади процењују да ће на основу социјалних карти бесплатну струју и гас имати најмање 300 хиљада домаћинстава.

"За сада је број наших корисника преко 1.200 домаћинстава. Из године у годину је тенденција пораста тих домаћинстава а самим тим очекујемо да број људи који ће имати повластице око плаћанаја електричне енергиеј бити већи", каже Снежана Вукадиновић, в.д. Центра за социјални рад из Прокупља.

"У евиденцији Центра у Кикинди тренутно се налази 1.900 породица које користе новчану социјалну помоћ. У односу на исти период прошле године тај број је већи за око 150 породица", рекла је Мирјана Барошевић, директорка Центра за социјални рад из Кикинде.

За непоштовање Уредбе о енергетски заштићеном купцу предвиђене су новчане казне од пет до 150 хиљада динара за надлежне у локалним самоуправама, ако издају неодговарајуће уверење, а за потрошаче од 5 до 10 хиљада динара, уколико су документа неважећа и неисправна.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 28. јун 2024.
° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару