Читај ми!

НУНС против буџетског финансирања јавних сервиса

Укидање претплате и прелазак РТС и РТВ на финансирање из буџета угрозило би независност ових медијских кућа, упозоравају из НУНС-а. Тежак економски положај грађана Србије само је један од разлога ниског нивоа наплате претплате, сматра НУНС и подравља све мере којима би се поједине категорије становништва ослободиле ове обавезе.

Независно удружење новинара Србије противи се идеји укидања претплате и преласка на буџетско финансирање јавних сервиса. Оваква промена начина обезбеђивања средстава за функционисање Радио-телевизије Србије и Радио-телевизије Војводине, упозорава НУНС у саопштењу, "носи са собом ризик од додатног утицаја државе на уређивачку политику јавних сервиса".

Тежак економски положај грађана Србије само је један од разлога ниског нивоа наплате претплате, сматра НУНС и подравља све мере којима би се поједине категорије становништва ослободиле, потпуно или делимично, ове обавезе.

Узрок тешкоћа у финансирању јавних сервиса у доброј мери је одсуство јасне подршке свих институција система, од политичких странака, Скупштине, Владе, до председника Србије, концепту јавног сервиса, као неопходном услову, не само боље информисаности грађана, већ и демократизацији друштва уопште, указује НУНС.

Због тога, НУНС упозорава да потпуно укидање претплате и одустајање од трансформације финансирања јавних сервиса кроз увођење таксе, системски мења положај РТС и РТВ и на дужи рок угрожава независност и самосталност ових медијских кућа, које имају кључну улогу у информисању грађана Србије.

Идеју да се буџетским финансирањем помаже материјални положај грађана НУНС види као "јефтину демагогију".

Како напомиње НУНС, и средства која се сливају у државну касу долазе управо од тих истих грађана, само кроз другачије намете.

Грађанима Србије се мора рећи да ће они, укидањем претплате, и даље плаћати јавне сервисе, само индиректно, преко буџета, напомиње НУНС.

Независно удружење новинара Србије зато предлаже Министарству културе, али и другим политичарима који се баве питањем финансирања јавних сервиса, да још једном размотре све могућности, пре него што се одлуче да РТС и РТВ доведу у положај да зависе од буџетских издвајања.

Уколико се Министарство културе и Влада Србије, ипак, определе за буџетско финансирање јавних сервиса, НУНС инсистира на решењу које се примењује за независне институције.

Буџет РТС и РТВ би морао да буде унапред одређен, а износ и периодика уплата не би смели да се мењају током буџетске године, објашњава НУНС и закључује да би то био минимум који би гарантовао делимичну независност РТС и РТВ.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 28. јун 2024.
° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару