Читај ми!

Где су деца најбезбеднија

Многи родитељи сматрају да је њихово дете најбезбедније у кући. Међутим, статистички подаци показују другачије - чак 70 одсто повреда код деце млађе од четири године настаје баш у тим условима. Већину незгода у стану могуће је избећи, кажу стручњаци.

Дешава се да се дете повреди током игре у парку, али веома често и у кући. Више од половине озбиљних повреда главе и грудног коша последица су наизглед безазлених ситуација. Већину незгода у стану могуће је избећи, кажу стручњаци.

Да је свака секунда важна када је безбедност детета у питању, зна сваки родитељ. Ипак, значај тог тренутка понекад се изгуби из вида. Довољно је да се родитељ окрене, а беба је већ пала са стола за преповијање или кревета, кажу лекари.

Дечји хирург докторка Марија Лукач каже да ће беба од три, четири месеца која већ почиње да се ослања мало на стопала, за час да се окрене и падне.

"Тај један тренутак је довољан да дете падне у том узрасту и може да буде врло озбиљна, чак и животно опасна повреда", истиче докторка Лукач.

Већина родитеља сматра да је њихово дете најбезбедније у кући. Међутим, статистички подаци показују другачије. Чак 70 одсто повреда код деце млађе од четири године настаје баш у тим условима.

"Утичнице се и заштите, али ту су ћошкови, значи период проходавања, када имате ивице кревета, ивице стола, имате стаклене столове. Имала сам једно дете које је три пута долазило, имају стаклени сто и оно се три пута повредило о стаклени сто. Затим девојчица је била пре две године, она је са три године повукла на себе телевизор па је то била тешка повреда грудног коша", објашњава докторка Лукач.

Ивице столова, ниско постављени уређаји, фиоке које се лако извлаче - потенцијална су опасност за дете. Родитељи купују заштите које постављају на оштре ивице намештаја или кућне апарате, потврђују продавци.

Продавац Емилија Цветковић објашњава да они који имају куће на спрат обично користе оградице да дете не би сјурило низ степенице.

"У ствари оно што највише иду то су заштитиници за штек дозне у кућама пошто обично деца гурају свашта унутра и онда то се заштити, да не могу сами ни да их изваде, јер постоји посебан кључић који родитељ убаци и може да извуче после то из штек дозне", објашњава Цветковић.

Деца су знатижељна, неспретна и не умеју да препознају опасности. И када су родитељи најбрижнији, може доћи до повреде. Али, и то је саставни део одрастања.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 28. јун 2024.
° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару