Читај ми!

Мање људи на пијаци, мање посла за Сланце

Нове навике потрошача који се, уместо на пијацама, све чешће снабдевају у великим трговинским ланцима значајно су утицале на село Сланци надомак Београда, некадашњи пољопривредни рај. Охрабрује једино то што се према резултатима пописа број становника у Сланцима константно повећава.

Смештено поред Дунава, село Сланци надомак Београда некада је било пољопривредни рај. Мештани су добро живели од продаје воћа и поврћа. То су промениле нове навике потрошача који се, уместо на пијацама, све чешће снабдевају у великим трговинским ланцима.

Производити храну само седам километара од милионског града идеална је позиција за пољопривредника. Уштеда горива је значајна, а тржиште велико.

У своје златно време, плодно село Сланци снабдевало је цео Београд салатама, ротквицама, грожђем. Данас од тога што су близу престонице, предност им је, кажу, једино то што користе градски превоз.

Пољопривредник Драгољуб Павловић прича како је ту народ вредан. "Ми смо продавали овде све што си произвео, све се прода, и било је и зарада и свега и људи су имали вољу да раде и све то, сада је све то отишло", прича Павловић.

Сланчани се хвале квалитетом свог поврћа. Жале се, међутим, да су ниске цене увозног поврћа у мегамаркетима избациле из игре мале произвођаче.

"Све је то лепо, ја идем на пијац све је то лепо, али знате шта је проблем? Што немамо коме да продамо", каже Рада Софронијевић.

Пољопривредник Милорад Гајић каже да сељак врло тешко пролази, јер, како каже, гориво је скупо, као и ђубриво, семе, прскање, хибрициди, све је скупо, тако да сељацима остаје врло мало.

Дом културе у Сланцима неупотребљив је тридесет година. У сеоској школи кажу да се млади клоне њиве.

Учитељица Драгана Гајић каже да су раније биле многобројне генерације и да је више деце завршавало средњу школу, ретко ко факултет.

"Сада више деце иде и завршава више школе и факултете, али се зато јако мало деце опредељује за пољопривреду", каже Гајић.

Охрабрује то што се према резултатима последња три пописа, за разлику од многобројних села у Србији, број становника у Сланцима константно повећава. Можда роде наговештавају да ће се тај тренд наставити.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 28. јун 2024.
° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару