Тијанић о најави укидања претплате

Најављено финансирање Јавног сервиса из државног буџета изнуђено решење у кризној ситуацији због чега ће РТС стагнирати - јер ће буџет бити кризни, а не развојни, каже Генерални директор Радио-телевизије Србије.

Генерални директор Радио-телевизије Србије Александар Тијанић каже да је најављено финансирање Јавног сервиса из државног буџета изнуђено решење у кризној ситуацији, због чега ће РТС стагнирати, јер ће буџет бити кризни, а не развојни.

"У наредне три године Јавни сервис ће стагнирати и мораће да појефтини производњу, што значи да неће бити ни нових домаћих серија, ни спорта, ни филмова, ни амбициозних пројеката", рекао је Тијанић агенцији Бета поводом најаве да ће претплата бити укинута и да ће РТС прећи на искључиво финансирање из државног буџета.

Генерални директор РТС-а наводи и да ће ово бити година у којој ће, први пут после седам-осам година, комерцијални медији бити гледанији од јавног сервиса, чиме ће, оцењује, информативне и друге емисије тих телевизија имати већи утицај него што је то до сада био случај.

Тијанић је рекао да је РТС још пре неколико година предложила да због кризе пређе на финансирање из државног буџета током две или три године, али је проблем таквих буџета што они нису "развојни, него кризни".

"Већина нормалних земаља финансира јавни сервис претплатом", рекао је Тијанић и додао да је у Србији, међутим, мали проценат наплате претплате, осим у Београду и Новом Саду.

Месечна претплата за РТС биће укинута, а Јавни сервис ће се наредне три године финансирати из државног буџета, објавио је дневни лист Данас у викенд-издању.

Према сазнањима тог листа, то је одлучио први потпредседник Владе Александар Вучић, пошто је недавно одбацио предлог да се претплата за РТС наплаћује преко пореза на имовину.

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару