Читај ми!

Ускршња посланица надбискупа Хочевара

Истина и добро побеђују унутрашњом снагом истинске вредности, а не спољашњом принудом, поручио у ускршњој посленици набискуп београдски Станислав Хочевар и пожелео верницима срећан и благословен Ускрс.

Срећан и Благословен Ускрс верницима пожелео је београдски надбискуп Станислав Хочевар уз поруку да истина и добро побеђују унутрашњом снагом истинске вредности, а не спољашњом принудом.

Надбискуп је поручио и да ће сви верници који сутра славе Ускрс, у заједништву вере и љубави, пратити своју браћу и сестре који ће тајну Ускрса славити 5. маја.

Хочевар је у посланици подсетио да из личног живота примећујемо како све што је добро и истинито мора да прође кроз велика искушења и указао да "вера није спољашња заповест и наметнута идеологија већ једини начин дисања који омогућава удисање духа ускрслог господа у наше биће".

Ове године Ускрс се слави у Јубиларној 1.700 години Миланског едикта, рекао је београдски надбискуп, и тим поводом указао да је "цар Константин Велики, рођен у Нишу, просветљен снагом Крста, одлучио да слободу вере и слободу савести осигура свим људима".

"Само ако наше биће дословно дише Божје тајне, Божју љубав, Божју снагу и том дисању даје ритам молитве, само тако ће моћи брзо да окуси свеобнављајућу Божју милост и мудрост", рекао је Хочевар.

Надбискуп је указао да добро побеђује само зато што је добро, а истина зато што је истина - унутрашњом снагом саме истинске вредности, а не спољашњом принудом или оружјем.

"Наш поглед упрт у ускрслог господа нека буде тако речит - да једни другима можемо указивати на путеве јединства", поручио је Хочевар и указао да његова највећа жеља и најсрдачнија честитка гласи: "Никада не губите распетог, ускрслог Господа из својих очију. Ускрсли Господ нека сија у њима."

Надбискуп је поручио да тим светлом бирајмо путеве будућности и указао да су све то разлози зашто се црква са снагом трогодишњих припрема усмерава на ходочашће у Ниш.

"Гледајући тако, у години вере откриваћемо да је Христов Крст велики знак за човечанство и једини пут који води ка аутентичном јединству у различитости. Наше ходочашће у Ниш 20. и 21. септембра биће исповедање живе вере", рекао је надбискуп и поручио да ће тако настати права снага за преображај данашњег света.

Према његовим речима "наши су крајеви укључени у велику историју духовног ослобађања човечанства".

"Мирно можемо рећи да је у овим, нашим данима Европа упутила тако неодложан позив Јужној Америци. Из Буенос Ајреса долазе на столицу римскога бискупа и јеванђеоска радикалност и солидарност са сиромашнима у личности папе Фрање, сведока универзалног братства људске породице", рекао је Хочевар.

Надбискуп је указао да је и година вере која се слави поводом 50 година Другог ватиканског сабора велики позив свима да се читавим бићем обрате ономе у коме су живот и спас. Хочевар је подсетио и да су пре 1.150 година браћа Ћирило и Методије дошли у средњу Европу да би омогућили да се Свевишњи слави на нашим језицима.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару