Читај ми!

Живот јужно од Ибра

Претње, пуцањаве, убиства - било је свега претходних 14 година у селима општине Вучитрн. Издржали су најупорнији. Малобројни Срби који су остали, плаше се да би села удаљена од моста на Ибру свега десетак километара могла да остану без Срба.

Малобројни Срби у Гојбуљи и Бањској, селима која припадају општини Вучитрн, од моста на Ибру удаљени су свега десет километара. Иако су тако близу северне Косовске Митровице често до ње не могу да дођу због несигурности, али и беспарице.

У протеклих 14 година у Гојбуљи је било свега, претњи, пуцања, па и убистава, али најупорнији су издржали. Цена њиховог опстанка је девет убијених мештана. Иако је најтеже време прошло сада се први пут боје да би овај крај ипак могао да остане без Срба.

Братислав Костић из Гојбуље каже да нису слободни на свом имању.

Мештанка Гојбуље Снежана Костић истиче да су поносни што су опстали у Вучитрну, али каже да су пред великом дилемом да ли ће ту и да остану.

Срби су у Вучитрнској општини до 1999. године живели у двадесетак села. Данас Срба има много мање. У Гојбуљи, која је од Вучитрна удаљена три километра у педесетак кућа једва опстаје 130 Срба.

Несигурност, стални напади на имовину и незапосленост главни су разлози због чега је Срба све мање.

Драган Ђурковић из Гојбуље поручује држави да их не заборави. "Надамо се у државу, ако ништа тај северни део заједнице српских општина. Ако то успе да договори, имаћемо и неку корист вероватно, али да нас не заборави. Да се сете да погледају на карти где је Гојбуља", каже Ђурковић.

У оближњој Бањској ситуација је иста. Остаци срушене цркве указују да су раније Срби овде живели слободно и у великом броју.

"Више има Албанаца од нас, Срба има око 50. Пре рата је било више", каже мештанка Бањске Зорица Данчетовић.

Последњих недеља становници овог дела Космета пажљиво слушају вести о преговорима у Бриселу на којима се решава њихова судбина. Од државе једино траже да им помогне како би остали у родном Вучитрну.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 23. јун 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару