Читај ми!

Казне за богате који не пријаве порез

Mогућe увођења казни за грађане који поседују имовину вреднију од 35 милиона динара, а не пријаве је до 30. јуна, најавио директор Пореске управе Србије Иван Симич. Казна би требало да износи до три одсто вредности непријављене имовине.

Директор Пореске управе Србије Иван Симич најавио је могућност увођења казни за грађане који поседују имовину вреднију од 35 милиона динара, а не пријаве је до 30. јуна.

Увођење казне, која би требало да износи до три одсто вредности имовине која није пријављена, један је од разлога што је Пореска управа рок за пријаву имовине грађана вредније од 35 милиона динара померила са 31. марта на крај јуна.

До тада би, према речима Симича, требало да буде промењен Закон о пореском поступку и пореској администрацији тако да буде уведена казна за грађане који пореску пријаву не предају правовремено.

"Пошто ће тај закон бити вероватно објављен пре истека новог рока за подношење пријаве, постоји могућност да сви они који не буду предали пореске пријаве имовне до 30. јуна буду кажњени. Као казна је предвиђен износ од три одсто од имовине коју нису пријавили", рекао је Симич након округлог стола "Шта мењати у пореском систему и како побољшати рад Пореске управе".

Према његовим речима, рок за подношење пријава имовине вредније од 35 милиона динара продужен је за три месеца, јер су, како је рекао, порески обвезници молили да се рок продужи, као и због тога што Пореска управа жели да прими што више пријава.

Директор Пореске управе Србије је рекао да је до јуче примљено 365 информативних пореских пријава грађана чија имовина премашује 35 милиона динара. На питање да ли Пореска управа има процену колико грађана у Србији има имовину која је вреднија од те цифре, Симич је рекао да се по неким индикаторима оцењује да ће их бити 2.000.

Пореска управа је предложила Министарству финансија промену Правилника о информативној пореској пријави, која осим подужења рока, садржи и одредбу да се вредност појединачне покретне имовине која је предмет пријављивања са 100.000 динара подигне на 550.000 динара.

На округлом столу, одржаном у Прес центру Танјуга, оцењено је да су пореска дисциплина, уједначавање процедура, решавање проблема сиве економије и едукација инспектора кључни елементи реформе пореског система у Србији.

Привредници су поручили да порески органи не смеју више бити у служби политичких и осталих интересних група, као што се до сада дешавало, на шта је директор Пореске управе одговорио да такве ствари неће дозволити док је на челу те институције.

Симич је рекао да је незадовољан бројем пореских пријава које стижу електронских путем, и оценио да не треба мењати порески систем док се не заврши прелазак на електронско пословање Пореске управе што је планирано за 1. јул наредне године.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 23. јун 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару