Читај ми!

Осуда изјаве Ере Ојданића у "Фарми"

Савет РРА затражио изјашњење Телевизији Пинк у вези са изјавом Ере Ојданића у ријалити програму "Фарма" да је био у вези са малолетницом. РРА ће транскрипт и спорни видео-материјал проследити тужилаштву, саопштено је из тог тела. Предмет отворен и у Републичком јавном тужилаштву, незванично потврђено РТС-у.

Републичка радиодифузна агенција затражила изјашњење Телевизији Пинк у вези са изјавом Ере Ојданића у ријалити програму Фарма да је био у вези са малолетницом, а транскрипт и спорни видео-материјал биће прослеђени тужилаштву, саопштено је из тог тела. Предмет је отворен и у Републичком јавном тужилаштву, незванично је потврђено РТС-у.

"Ја сам се забављао 2001. године са осамдесет шестим годиштем. Била је друга поливина осмог разреда. Шест година смо били заједно", рекао је Ојданић у ријалити програму Фарма.

У Републичкој радиодифузној агенцији кажу да су одмах погледали снимак и да ће покренути поступак.

"У сваком случају, ми ћемо овај снимак о коме је реч и евентуално признање извршења кривичног дела, али то је све на неким другим органима, доставити тужилаштву да они процене да ли има елемената за одговорност господина Ојданића и да ли ће они нешто предузети", каже за РТС Горан Караџић из Републичке радиодифузне агенције.

РТС-у је у Тужилаштву потврђено да је такав предмет већ формиран и да ће од Телевизије Пинк тражити емисију на увид.

Савет РРА разматрио је данас на ванредној седници извештај Службе за надзор и анализу програма емитера од 21. марта 2013. године у вези са ријалити садржајем Фарма – преглед емитованим дана 20. марта 2013. године на ТВ Пинк.

РРА наводи да је Савет затражио изјашњење од емитера ТВ Пинк у вези са ријалити садржајем Фарма – преглед емитованим дана 20. марта 2013. године, а надлежном тужилаштву доставиће транскрипт и спорни видео-материјал са захтевом да тужилаштво преиспита да ли постоје елементи кривичног дела.

Мехо Омеровић, председник Одбора Скупштине Србије за људска и мањинска права и равноправност полова, рекао је да је потпуно неприхватљива изјава певача Ере Ојданића, који се јавно хвалио да је био у вези са девојчицом која је тада била осми разред основне школе.

"Потпуно је несхватљиво оно што су гледаоци широм Србије могли да виде и чују синоћ на једној од најгледанијих телевизија. Ера Ојданић је рекламирао да је чинио тешко кривично дело", навео је Омеровић у саопштењу.

"Посебно забрињава то што, иако је емисија ишла са одложеним преносом, нико у тој телевизији није нашао за сходно да спречи ову срамоту. Верујем да ће надлежно тужилаштво и РАТЕЛ знати шта морају да учине. Телевизија која има националну фреквенцију мора знати да јурњава за гледаношћу не сме бити спуштање на најнижи могући ниво, на декаденцију и промовисање тешких кривичних дела", навео је Омеровић.

Омеровић је подсетио да се девојчице од 14 година до 16 година старости сматрају, по важећем Кривичном законику, млађим малолетницама и да су сексуални односи са њима кривично дело, без обзира на то да ли су остварени уз њихов пристанак или нису.

Независно удружење новинара Србије позвало је Републичку радиодифузну агенцију и друге надлежне органе да реагују поводом изјаве Ојданића, емитоване у ријалити програму Фарма на Телевизији Пинк.

"НУНС захтева од РРА јасан одговор да ли комерцијални емитери подлежу било каквим обавезама у погледу програмских садржаја или је дозвољено и најгрубље кршење основних етичких и професионалних норми", наводи се у саопштењу НУНС-а.

НУНС сматра да комерцијални емитери располажу националним фреквенцијама као општим добром и да, у складу са тим, имају обавезу да поштују елементарне законске регуле и моралне узусе цивилизованог друштва.

Број коментара 29

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 02. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи