Читај ми!

Измене закона о раду до краја године

Министар рада и запошљавања Јован Кркобабић рекао да измене и допуне Закона о раду неће бити брзо готове и да би био задовољан да крајем године буду достављене Скупштини Србије. Председник Самосталног синдиката Љубисав Орбовић каже да је суштинско питање шта се добија тим изменама.

Измене и допуне Закона о раду неће бити брзо готове, изјавио је министар рада и запошљавања Јован Кркобабић на округлом столу о том закону одржаном у Савезу самосталних синдиката у Београду. Кркобабић је рекао да је рад на том закону врло сложен, јер треба ускладити различите интересе државе, послодаваца, синдиката и Европске уније.

Како је нагласио, неопходно је да тај закон буде у интересу радника, јер у супротном неће постићи задовољавајуће резултате и додао да у Србији има званично 750.000 незапослених и још толико по незваничним подацима и да се мора наћи начин за њихово запошљавање. Кркобабић је најавио да ће од сарадника и радне групе тражити да пажљиво размотре све предлоге са овог скупа.

Државни секретар у Министарству рада Зоран Мартиновић изјавио је да је дошло време за реформу законодавства и да је набоље да се то уради сада, када постоји "позитивна енергија" социјалних партнера. Он је рекао да је потребно изменити делове који су непрецизни и усагласити закон за европским законодавством.

"Сматрамо да измене и допуне могу утицати на стварање боље инвестиционе климе и повећање запошљавања", рекао је он и додао да ће се радити на томе да се ове године измене они делови закона око којих постоји сагласност.

Циљ је, како наводи, да се дође до равнотеже у интересима послодаваца и синдиката и да држава помогне у постизању компромиса. 

Како је рекао Мартиновић, одредба да се отпремнине исплаћују само за године стажа код последњег послодавца отклонила би бојазан послодаваца који би тада више запошљавали.

Председник Самосталног синдиката Љубисав Орбовић изјавио је да за сада нема званичног документа о томе шта би се то мењало у Закону о раду и да је суштинско питање шта се добија тим изменама.

"Питање је да ли добијамо нова радна места, већу заштиту радника или само већи профит послодаваца", навео је Орбовић. Удружење послодаваца Србије "Послодавац" навело је да је добро што постоји политичка воља и сагласност социјалних партнера да се иде у правцу измене Закона о раду.

"Нови Закон о раду треба да дефинише и права послодаваца и утврди флексибилније облике запошљавања, који би довели до повећања нивоа конкурентности и продуктивности радне снаге. Паралелно треба да дође до измене пореских решења, односно смањења пореза и доприноса на зараде", наводе у том удружењу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 02. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи