Читај ми!

Рембрантова слика враћена Новом Саду

Рембрантову слику "Портрет Рембрантовог оца" из 1630. године, коју је пронашла полиција после седам година, градоначелнику Новог Сада Милошу Вучевићу уручио је заменик начелника Полицијске управе у том граду Стеван Крстић.

Градоначелнику Новог Сада Милошу Вучевићу заменик начелника Полицијске управе у том граду Стеван Крстић уручио je Рембрантову слику "Портрет Рембрантовог оца" из 1630. године, коју је пронашла полиција после седам година откако је украдена.

После свечане примопредаје, која је обављена у Градској кући, слика славног холандског мајстора биће враћена Музеју града Новог Сада, из којег је украдена 8. јануара 2006. године.

Акцијом Управе Криминалистичке полиције и новосадске криминалистичке полиције, Рембрантова слика непроцењиве вредности пронађена је у понедељак на подручју Сремске Митровице.

Украдена је из Збирке стране уметности Музеја града, зграде у центру Новог Сада, када су две маскиране и наоружане особе везале чувара и осим те, однели још и Рубенсово дело "Сенека", "Пејзаж са пецарошем" Пјера Франческа Моле и "Глава Христа", рад непознатог холандског или немачког аутора из 16. века.

Слика "Портрет Рембрантовог оца" пронађена је седам година после крађе, и враћена Музеју града Новог Сада. У музеју кажу да је то слика изузетне вредности, али да би анализа дела у Холандији требало да потврди њено право порекло.

Градски челници најављују улагања у модернизацију система заштите у Музеју града, а у новосадској полицији кажу да акција на расветљавању крађе још није завршена.

"У току су оперативне радње, што у земљи што у иностранству, како би се у потпуности расветлило разбојништво. Ребрантова слика је очувана, а њена вредност на тржисту је изузетно висока", рекао је Саша Барјактаровић из Полицијске управе Нови Сад.

О тачној вредности стручњаци би могли да се изјасне тек после детаљне анализе. Оригинално дело из 1630. године, налази се у музеју у Инсбруку.

"Наш портрет је вероватно према неким стилским анализама које су кустоси раније вршили највероватније једна реплика или копија из 17. века, то је још увек Рембрантова епоха и самим тим је она опет изузетна", објаснила је кустос новосадског музеја Љиљана Лазић.

С друге стране, историчар уметности Никола Кусовац каже да је слика из новосадског музеја највероватније копија из 19. века и да није у каталогу Рембрантових дела. Подсећа да је Портрет Рембрантовог оца већ једном краден из музеја у Новом Саду.

"Адвокат тог младог човека који је тада то покрао, није био лењ него је послао у Амстердам или тако негде, где се налазе они који могу и смеју да потврде Ребранта Ребрантом и добио је негативан одговор. Тако да то није више 15, 16 или 18 милиона, него је било пет шест хиљада, чак и мање, неколико стотина марака", каже Кусовац.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 03. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи