Читај ми!

Помоћ за безбрижнију старост

Број старијих од 60 година већи је и у свету и код нас. Здравље, усамљеност и сиромаштво, њихови су највећи проблеми. У драгачевским селима прошле године је започет пројекат за помоћ у кући, припрему хране или одлазак код лекара, старим и болесним особама.

Услед слабије стопе наталитета и повећане дуговечности, број старијих од 60 година већи је и у свету и код нас. Здравље, усамљеност и сиромаштво, њихови су највећи проблеми. За бољи живот старих, на подручју Драгачева, општина Лучани је за ову годину из буџета обезбедила пет и по милиона динара.

Својих 80 година Радојка Васиљевић све теже носи. Дане проводи међу четири зида, у трошној кући. По воду и огрев више није у стању да изађе. Зато јој свака помоћ изузетно значи.

Радојка се, каже, препородила када је геронтодомаћица Мила почела да јој помаже. "Донесе ми воду за пиће, ако намирницу неку хоћу да купим, она то донесе, кусур врати, све поштено", каже Радојка.

Самоћу старице ова геронтодомаћица прекрати скоро сваки дан. За ново занимање, Мила се преквалификовала, јер посла у хемиској индустрији, за шта се школовала, није било. И у овој улози добро се сналази.

"Драго ми је да помогнем Ради. Њен поглед кад дођем да ми неку наду. Будем и ја на неки начин задовољна јер сам учинила неко добро дело", каже Мила.

Пројекат за помоћ у кући, припрему хране или одлазак код лекара, старим и болесним особама у драгачевским селима започет је прошле године.

Директорка Центра за социјални рад Гуча Стана Протић каже да се тиме предупређује одлазак у друге институције. "Сви воле да живе у својој кући без обзира каква је кућа и услови живота", каже Протићева.

У великом броју домаћинстава у Драгачеву људи живе сами. Њихова деца годинама живе далеко и све ређе долазе. Ипак, интересантно је да има и заинтересованих да учествују у финансирању ове врсте помоћи како би њихови родитељи имали квалитетнију и безбрижнију старост.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 03. октобар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи