Читај ми!

Повереник тражи заштиту приватности акционара

Родољуб Шабић захтева подношење прекршајних пријава против акционарских привредних друштава која су на својим веб сајтовима објавилa комплетне личне податке акционара.

Повереник за информације од јавног значаја Родољуб Шабић апеловао је данас на акционарска привредна друштва да на интернет презентацијама не објављују личне податке акционара.

Шабић је у писаној изјави навео да је објављивање комплетних података, укључујући и ЈМБГ и кућну адресу на интернету, супротно сврси и законом није дозвољено.

"Таквом обрадом података нарушава се право на приватност акционара и повећава ризик могуће 'крађе идентитета'", рекао је Шабић и додао да су само у неколико десетина контролисаних предузећа јавности постали доступни лични подаци више хиљада акционара.

Шабић је навео да неће саопштавати имена предузећа да не би непотребно скретао пажњу на личне податке акционара који се и даље налазе на сајтовима неких предузећа, али да ће против тих предузећа бити поднети захтеви за покретање прекршајног поступка.

Повереник је подсетио да је објављивање података о акционарима - физичким лицима, ограничено само на име и презиме акционара и број акција које поседује.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 03. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи