Читај ми!

Чије је Карађорђево?

Карађорђево је државно власништво, тврди Министарство одбране док председник општине Бачка Паланка тражи враћање тог земљишта општини и земљорадницима.

После изјаве председника Општине Бачка Паланка Бојана Радмана да Карађорђево припада општини, Министарство одбране поручује да је Карађорђево државно а не општинско власништво.

Председник Општине Бачка Паланка Бојан Радман рекао је да има информације да је појачано присуство припадника Војске Србије у бившој Војној установи Карађорђево, због најављених протеста пољопривредника.

Прошле јесени пољопривредници су самоиницијативно обрадили преко две хиљаде хектара земљишта.

Председник општине Бачка Паланка тврди да је општина 1953. и 1954. године дала пољопривредно земљиште тадашњој Војној установи Карађорђево и да, пошто је та установа престала да постоји, земљиште мора бити враћено општини и понуђено на лицитацију пољопривредницима из те општине.

"Уместо тога, војска је наставила да располаже тим земљиштем супротно законима. Прошле јесени пољопривредници су ипак обрадили одређени део земљишта, а сада се спремају за пролећне радове, што војска изгледа покушава да онемогући", каже Радман.

Директор Дирекције за услуге стандарда у Министарству одбране Слободан Шегрт, међутим, каже да је земљиште Војног погона Карађорђево државно власништво дато на коришћење војсци, а да од октобра прошле године траје његова "узурпација". 

"Војна полиција је у атару погона Карађорђево да би штитила војну имовину и земљиште", објашњава Шегрт.

Шегрт је навео да су против 34 особе поднете тужбе због узурпирања 2.600 хектара обрадивог зељишта и захтев да се изрекне мера забране уласка у посед.

Карађорђево је у катастру општине Бачка Паланка укњижено као власништво Војне установе Моровић, у чијем саставу је и погон Карађорђево.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 03. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи