Читај ми!

Олакшано лечење хемофилије

Захваљујући специјализованом кабинету за хемофилију у Клиничком центру Србије, оболеле ће на једном месту прегледати више специјалиста. Живот пацијентима са хемофилијом ускоро ће олакшати и примена нове хируршке методе при уградњи зглобова. Уколико се у лечењу те болести не примени потпуна терапија, у детињству може доћи и до инвалидитета.

Пацијенти оболели од хемофилије однедавно више не губе време одлазећи у неколико здравствених установа. На Клиници за хематологију Клиничког центра Србије, у специјализованом кабинету за хемофилију, оболеле прегледа више специјалиста. Од пет хиљада новорођених дечака, један наследи хемофилију.

Хемофилија је ретка болест коју мушка деца наслеђују од мајке. Како у њиховој крви нема довољно одређеног фактора за згрушавање, долази до спонтаног крварења.

Болест се најчешће испољава на зглобовима и у мишићима, али и на другим органима. Лечење није једноставно и, ако се не примени потпуна терапија, долази до многих проблема, па чак и инвалидитета у детињству.

Хематолог КЦС Предраг Миљић каже да су отварењем кабинета за хемофилију желели да омогуће бржи приступ болесницима до лекара и примене лека.

"Такође, желели смо да унапредимо рационалност коришћења лекова ажурирањем и вођењем евиденције о сваком његовом крварењу", каже Миљић.

Двадесетпетогодишњем Марку Лалићу из Београда, живот с том болешћу однедавно је једноставнији.

"Од скора могу да узимам лек да носим кући, да имам примену лека што ми олакшава свакодневни бољи живот и функционисање", каже Лалић.

Хемофилија захтева мултидисциплинарни приступ - лече је хематолози, ортопеди, инфектолози, физијатри.

Физијатар и реуматолог КЦС Невена Крстић истиче да се, код пацијената са акутним крварењем, који су примили фактор неопходан за лечење, истовремено спроводи неопходна физикална терапија.

"Пацијенти са инвалидитетом имају континуирану физикалну терапију", каже Крстићева.

Ортопед КЦС Горан Тулић наводи да пацијенти са хемофилијом најчешће имају проблем са пропадањем зглобова лакта, колена и скочног зглоба.

Уграђују им се и вештачки зглобови. Ускоро се планира примена нове хируршке методе при уградњи зглобова, како би се пацијентима са хемофилијом што више олакшао живот.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 03. октобар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи