Читај ми!

Представљена књига о војнообавештајној служби

У Дому Војске Србије у Београду представљена књига "Војнообавештајна служба у Србији", која прати развој те службе и на светлост дана износи мноштво историјских података и "скица" из живота неких од најпознатијих "људи из сенке".

Књига "Војнообавештајна служба у Србији", која прати развој те службе и на светлост дана износи мноштво историјских података и "скица" из живота неких од најпознатијих "људи из сенке" представљена је у Дому Војске Србије у Београду.

Директор Војнообавештајне агенције, бригадни генерал Драган Владисављевић, рекао је да је објављивањем монографије, богато илустроване војним документима и фотографијама, од којих су многе тек сада постале доступне јавности, одата почаст свима који су од 1884. године, када је основана ова служба, градили темеље Србије и били њена прва линија одбране од претњи које долазе из иностранства.

"Ово је покушај да се остави траг о њима - војним обавештајцима или 'људима из сенке' о чијим жртвама и херојским подвизима јавност није била довољно упозната. Они нису рачунали на славу и новац, нити су очекивали јавна признања, већ их је водио патриотизам и оданост државе и националних интереса", рекао је Владисављевић.

Према његовим речима, сагледавање сопствене историје помаже да се дефинише садашње и будуће место и улога ВОА.

Рецезент књиге, генерал у пензији Бранко Крга, истакао је изузетан значај функционисања војнообавештајне делатности за националну сигурност земље, наводећи да је овом монографијом указано на посебну вредност те службе која се "никада није бавила подривањем других држава и народа, већ искључиво за прикупљање информација у циљу заштите наше земље".

Делове из појединих докумената објављених у монографији читали су глумци Војислав Брајовић и Синиша Убовић.

ВОА је део безбедносно-обавештајног система Србије чији је рад усмерен на безбедносне ризике и претње које долазе из иностранства.

У њеној надлежности је прикупљање и обрада података о реалним и потенцијалним опасностима и намерама страних држава, међународних организација, група и појединаца према Србији.

Представљању монографије присуствовали су и председник Народне скупштине Србије Небојша Стефановић, представници Министарства одбране, војног и обавештајног врха, представници свештенства и страни војни изасланици у Србији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 03. октобар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи