Читај ми!

Конференција о решавању проблема избеглица

Конференција за новинаре о решавању стамбених проблема избеглица у региону одржаће се сутрa у Београду.

Кабинет потпредседника Владе и министра рада, запошљавања и социјалне политике Јована Кркобабића, саопштио је да ће се сутра у Београду одржати конференција за новинаре о решавању стамбених проблема избеглица у региону.

На конференцији под називом "Регионални стамбени програм Босне и Херцеговине, Републике Црне Горе, Републике Хрватске и Републике Србије намењен решавању стамбених питања најугроженијих избеглица у региону", говориће се о поновном успостављању процеса сарадње држава региона, решавању стамбених потреба 27.000 најугроженијих избеглица и ратом погођених лица у региону, могућностима решавања стамбених потреба кроз повратак у земље порекла и интеграцију у Србији, наводи се у саопштењу.

О томе ће говорити помоћник министра за људска права и избеглице Босне и Херцеговине Марио Ненадић, саветник министра рада и социјалног старања Републике Црне Горе Будимирка Ђукановић, помоћник министра регионалног развоја и фондова Европске уније Републике Хрватске Станко Јанић и комесар за избеглице и миграције Републике Србије Владимир Цуцић.

Регионални стамбени пројекат четири земље, представља једно од достигнућа процеса регионалне сарадње на решавању преосталих отворених питања од значаја за популацију избеглица из периода од 1991 до 1995. године.

Укупна вредност Регионалног стамбеног програма износи око 584 милиона евра, односно за БиХ 101.043 милиона евра, Хрватску 119.702 милиона евра, Црну Гору 27,696 милиона евра и Србију 335.220 милиона евра.

Захваљујући подршци међународне заједнице, а првенствено Европске уније, Сједињених Америчких Држава, УНХЦР-а и ОЕБС-а, на донаторској конференцији одржаној у Сарајеву априла 2012. године прикупљен је део средстава неопходан за решавање стамбених потреба најугроженијих 27.000 породица (45.000 људи) у региону.

Програм се надовезује на досадашње заједничке напоре партнерских земаља и међународне заједнице, а потврђује опредељеност земаља да приведу крају регионалну расељеност пружајући трајна стамбена решења као и гаранције за заштиту права избеглица, повратника и интерно расељених лица.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 03. октобар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи