Читај ми!

Вага за (не)тачно мерење

Због неколико грама мање, ретко ко ће се бунити, а тешко да ће то и приметити, логика је многих трговаца у Србији. Потрошачи на то указују, мада признају да не реагују. Најбоља адреса за оне који сумњају да су закинути јер трговац има неисправну вагу је Дирекција за мере и драгоцене метале.

На питање да ли свака вага служи за тачно мерење потрошачи и трговци немају исти одговор. Први тврде да има много оних који варају, други поричу.

Због неколико грама мање, ретко ко ће се бунити, а тешко да ће то и приметити, то је логика многих трговаца у Србији. Потрошачи на то указују, мада признају да не реагују. За тако ситну превару не желе да губе време тражећи заштиту од инспекције.

На ваги закине како ко. Неко чак има и две ваге. Једну која је за показивање инспекторима и другу која је за потрошаче и зараду.

У већини продавница у којима су ваге исправне, мере и масни папир и друге врсте паковања што повећава тежину самог производа који потрошачи плаћају. Како би се мерио само производ, а не и кеса или масан папир, у Дирекцији за мере и драгоцене метале препоручују увођење полуатомске нуле.

У већим маркетима та препорука је уважена, па се на дигиталним вагама притиском опције нулирање поништава тежина папира.

Заштитници потрошача позивају трговце који ту опцију немају да уместо масног папира користе посуде од стиропора за паковање меса, јер су много лакше.

"То су те ситне ствари, па кад се накупи има пуно тога где потрошачи једноставно остану ускраћени и за количину и остану ускраћени за новац који су дали", каже Горан Паповић из Националне организације за заштиту потрошача.

Према његовим речима, то је по Закону и о заштити потрошача и Закону о трговини забрањено. "Значи, он вам је укинуо, наплатио вам је више него што вам је дао оне робе које сте ви купили и онда имате право да се обратите организацији потрошача", каже Паповић.

Најбоља адреса за оне који сумњају да су закинути јер трговац има неисправну вагу јесте Дирекција за мере и драгоцене метале. Њихова последња контрола упозорава да је на пијацама много вага које немају жиг а таквима није место на пијаци већ у сервису на поправци.

Ситне, појединачне преваре нису посебно исплативе, али да од тога користи немају, трговци им не би прибегавали. Заштитиници потрошача продавце саветују да не варају грађане да не би дошли у ситуацију да их много више кошта судска такса.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 04. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи