Читај ми!

Фонд за здравство није пред банкротом

Нови директор Фонда за здравствено осигурање Момчило Бабић рекао је за РТС да Фонд није пред банкротом, иако је у тешком стању. Једна од првих мера која ће бити спроведена јесте обезбеђивање оверених здраствених књижица за труднице, породиље и децу до годину дана, каже Бабић.

Републички фонд за здравствено осигурање није пред банкротом, иако има финансијских проблема, рекао је нови директор Фонда Момчило Бабић.

"Фонд јесте у тешком стању, али није пред банкротом", рекао је Бабић гостујући у Дневнику РТС-а и додао да се, медјутим, "мора променити начин финансирања". Начина за излазак из кризе он види у "постицању компетиције" међу запосленима.

"Онај ко ради, биће више награђиван, а за оне који не раде, спремаће се отпремнине", рекао је Бабић, гостујући у Дневнику РТС-а.

Он је рекао да је написао план на стотинак страна који садржи мере за унапређивање рада РФЗО-а а које је представио Управном одбору, а једна од првих мера која ће бити спроведена јесте обезбеђивање оверених здраствених књижица за труднице, породиље и децу до годину.

Новина која је предивиђена тим планом јесте увођење електронских књижица до краја године, којима би се, по речима Бабића, решили постојећи технички проблеми.

Нови директор најавио је и краће листе чекања, тако што ће Фонд "подстаћи" институције са којима има потписане уговоре да користе опрему пуно радно време.

"Један скенер ради само пар сати или ради само пре подне. Он би требало да ради током читавог дана и за то морамо обезбедити и кадар, макар плаћали допунско или хонорарно. Није то баш неизводљива мера", рекао је Бабић.

У плану се наводи да ће се увести и инспектори здравственог осигурања. Циљ Фонда је да сви грађани Србије буду осигурани.

"Са новим здравственим књижицама ми ћемо имати могућност да избегнемо све овере, нанавку маркица, дистрибуцију маркица, бројне техничке проблеме", каже Бабић.

Модел електронске здравствене књижице је направљен, чека се са штмапањем, али је проблем око цена. Она ће омогућити да нико никад не иде по те маркице, како каже Бабић, што би могло да се очекује до краја године. 

Говорећи о националном програму здравственог васпитања, Бабић је рекао да људи мало знају о болестима и њиховој превенцији и о мерама које треба да предузму да би спречили настанак болести. "Велики је циљ и важна мера да успоставимо боље информисање о свему томе", рекао је Бабић.

"За трансплантацију у иностранству немамо новац јер се морају трошити средства предвиђена финансијским планом", каже Бабић и додаје да би требало да се направи национални трансплантациони програм и да се промени закон о трансплантацији, као и да се направи трансплатациони центар.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 04. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи