Читај ми!

Влада Војводине: Није решен проблем афлатоксина

У свим узорцима млека послатим на анализу у Немачку повишен ниво афлатоксина, саопштила Влада Војводине. Одлука Владе Србије да дозволи десет пута веће присуство афлатоксина у млеку од стандарда ЕУ није решење проблема, сматрају у Влади Војводине, рекао покрајнски секретар за међурегионалну сарадњу Бранислав Бугарски.

Анализе млека из Србије, рађене у лабораторијама у Немачкој, показале су повишено присуство афлатоксина у свим узорцима, објавила је Влада Војводине.

Покрајнски секретар за међурегионалну сарадњу Бранислав Бугарски рекао је на конференцији за новинаре да је свих 25 узорака послатих лабораторији у Баден-Виртембергу имало више од 0,08 микрогарама алфатокисна по килограму, што је максимала вредност коју могу да измере у тој лабораторији.

"Они су нам саопштили да не могу да мере концентрације веће од 0,08 микрограма по килограму, јер су им инструменти баждарени на присуство афлатоксина од 0,01 до 0,08 микрограма", рекао је Бугарски.

Он је прецизирао да је девет узорака млека узето са рафова војвођанских продавница 20. фебруара, а преосталих 16 узето је 25. фебруара, што значи након наредбе о повлачењу млека са присуством афлатоскина већим од 0,05 микрограма.

"Препустио бих надлежним државним органима да утврде нечију евентуалну одговорност због тога. Сматрам да је то озбиљно угрожавање јавног здравља", рекао је Бугарски и позвао државу да предузме одговарајуће мере.

Бугарски је рекао да су резултати анализе рађене у референтној лабораторији у околини Минхена указали да је у свих 19 узорака млека узетих 20. фебруара присуство алфатоксина од 0,1 од 0,12 микрограма по килограму.

Он је најавио да ће резултати анализа ове лабораторије рађене по другој, такозваног ХПЛЦ методи, бити готови за неколико дана, али да очекује да они неће много одступати од данас добијених резлтата. 

Померање границе није решење

Бугарски је рекао да Влада Војводине сматра да одлука Владе Србије да дозволи десет пута веће присуство афлатоксина у млеку од стандарда Европске уније није решење проблема, јер је једини начин за решење проблема континуирана помоћ државе произвођачима млека да достигну европски квалитет.

"Србија је сада једина земља у Европи са дозвољених 0,5 микрограма по килограму млека, што представља потенцијални проблем, јер све контаминирано млеко сада може да стигне на наше тржиште, што је много опасније по пољопривреднике, јер ће млеко постати јефтиније", оценио је Бугарски.

Он је рекао да Влада Војводине захтева од Владе Србије да заштити домаће тржиште од контаминираног млека из окружења и да на млеку у трговинама јасно назначи производе који имају већу концентрацију афлатоксина у односу на Директиву ЕУ о дозвољеном присуству микотоксина.

Уз опаску да је поента достизање прехрамбених стандарда који владају у ЕУ, како би млеко из Србије било боље и квалитетније него у земљама у окружењу, Бугарски је најавио да ће Влада Војводине учинити све да помогне произвођачима у Покрајини да достигну европске стандарде квалитета млека.

"Драстична промена правилника о млеку није само питање пољопривреде, него и евроинтеграција Србије, јер све што је у претходном периоду урадио Александар Вучић, министар пољопривреде Горан Кнежевић би овим потезом могао довести под знак питања", рекао је Бугарски.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 04. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи