Читај ми!

Кустурица поднео оставку

Редитељ Емир Кустурица поднео оставку на функције директора Парка природе "Мокра Гора" и председника Скијашког савеза Србије. Кустурица нагласио да је као директор тог предузећа, заједно са запосленима, успео да заштићено природно добро, па и Србију, заштити од истраживања и експлоатације руде никла.

На функције директора Парка природе "Мокра Гора" и председника Скијашког савеза Србије редитељ Емир Кустурица поднео је оставку.

"Како не желим да учествујем у јавном животу у којем су 'саобраћајни прекршаји' на стубу срама јавности, а да се, претходно, није ни доказао прекршај, нити злоупотреба положаја, нити ненаменско трошење новца, одлучио сам да не будем део таквог јавног живота, због чега подносим наопозиву оставку на те функције", навео је Кустурица у писаној изјави.

Кустурица је навео и да је из истог разлога одлучио да од државе не тражи нити прима помоћ за организацију Филмског и музичког фестивала "Кустендорф" као и да из Министарства културе повлачи молбу за доделу средстава за снимање играног филма "Љубав и рат".

"После осмогодишњег рада на реализацији социјално еколошког пројекта који је започет у 'Мокрој Гори' и Србији, врло тешко доживљавам да се огромни напори на реализацији тог пројекта сведу или, прецизније речено, подигну на ниво одговорности код судије за прекршаје", истакао је Кустурица.

Он је навео да се у Србију доселио 2002. године, а после снимања филма "Живот је чудо" је, како је рекао, заволео Србију као да је у њој рођен.

"То је резултирало добром сарадњом најпре са администрацијом Војислава Коштунице, а потом и Бориса Тадића. Као резултат те сарадње настао је Парк природе 'Шарган - Мокра Гора', заштићено природно добро, којим је, одлуком Владе Републике Србије, управљало владино предузеће Парк природе 'Мокра Гора д.о.о'.

Кустурица је нагласио да је као директор тог предузећа, заједно са запосленима, успео да заштићено природно добро, па и Србију, заштити од истраживања и експлоатације руде никла.

"Ангажујући се, с друге стране, приватно, дакле, не у име државе, али у корист државе Србије свакако, већ шест година организатор сам Филмског и музичког фестивала 'Кустендорф' у Мокрој Гори, који је постао једна од најзначајнијих културних манифестације Србије - у свету", рекао је Кустурица.

Према његовим речима, осим Дрвенграда на Мећавнику, изградио је и скијалиште на Иверу, које је, како је рекао, у потпуности посвећено младим, перспективним скијашима Србије, а не комерцијалним садржајима и гостима.

"У недостатку мотива или потребе да све то изнова доказујем или процесуирам, желим само да кажем да у најновијој истрази против незаконитог трошења средстава из буџета, а према прекршајној пријави коју је државни ревизор поднео против мене и Парка природе, нема тврдњи да је буџетски новац проневерен или трошен ненаменски, већ да 890.000 динара утрошених на куповину грађевинског материјала - процедурално није утрошено како треба, кроз једну јавну набавку, а не кроз 15 мањих рачуна током целе године", наводи редитељ.

Кустурица је рекао и да ће основаност ове прекршајне пријаве тек утврђивати судија за прекршаје.

Он је навео да је последња спорна тачка по ревизорској пријави попис основних средстава који је урађен без одлуке о формирању пописне комисије и без пописивања два половна аутомобила добијена на поклон.

Ревизору су предочени оверени уговори о поклону, као и саобраћајне дозволе које доказују да су возила регистрована на Парк природе, каже Кустурица.

Број коментара 58

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 04. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи