Читај ми!

ДРИ: Пријава против бившег градоначелника Врања

Због незаконитих радњи у пословању Града Врања 2011. године ДРИ поднела кривичну пријаву против бившег градоначелника Врања Мирољуба Стојчића. По налазу ревизора, Врање је преко буџета 2011. године потрошило 92 милиона динара више од планираног.

Државна ревизорска институција (ДРИ) поднела је кривичну пријаву против бившег градоначелника Врања Мирољуба Стојчића, сада посланика у Скупштини Србије, због незаконитих радњи у пословању Града Врања 2011. године, преноси Бета.

Против Стојчића и још седам челника власти и предузећа у Врању, међу којима су и ранији начелници градске управе Небојша Љубић и Маја Јовић, ДРИ је поднела и захтев за покретање прекршајних пријава, због кршења више закона.

Међу онима за које је ДРИ поднела захтев за покретање прекршајног поступка су и директор Филијале Републичког фонда за здравствено осигурање за Пчињски округ Драгослав Недељковић, бивша и садашња директорка "Апотеке Врање" Јасмина Арсић и Сузана Савић, као и директор "Апотеке Бујановац" Ефраим Ајдариј. 

По налазу ревизора, Врање је преко буџета 2011. године потрошило 92 милиона динара више од планираног. За плате руководилаца Град је исплатило 44,2 милиона динара више него што је смео по закону и још око осам милиона динара за нерегуларне доприносе.

Само Предшколска установа "Наше дете" је незаконитим повећањем коефицијента за плате, мимо закона исплатила готово 4.2 милиона динара више од предвиђеног, и још око 1,6 милиона за разне награде и посебне расходе. Зато је директорка те установе Јагода Ђорђевић међу онима за које је ДРИ поднела захтев за покретање прекршајног поступка.

У извештају ДРИ се наводи да Град Врање није преносио средства индиректним корисницима у износу већем од 1,6 милиона динара, већ је директно плаћао добављачима.

Међу онима који из буџета у 2011. нису добили ни динара су основне и средње школе за које је у локалном буџету било предвиђено готово 64.5 милиона динара, али је новац за њихове текуће расходе добављачима плаћан директно са градског рачуна извршења буџета.

Ни политичке странке Врања 2011. године нису добиле новац за финансирање редовног рада што је у супротности са Законом о финансирању политичких странака, пише у извештају ДРИ.

Уз ревизорски извештај за град Врање стоји и напомена да је 2011. године извршена исплата без правног основа у укупном износу од 56 милиона динара за трошкове путовања у оквиру редовног рада, за трошкове репрезентације специјализоване услуге и трансфере на осталим нивоима власти, што је у супротности са Законом о буџетском систему.

У напомени уз ревизорски извештај пише и да је у Врању 2011. године било сумњивих јавних набавки за више од 223 милиона динара, при чему није поштован Закон о јавним набавкама.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 04. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи