Уручене награде Десимир Тошић

Награда "Десимир Тошић" уручена публицисти Игору Маројевићу за књигу есеја "Кроз главу" и политикологу Славиши Орловићу за серијал колумни објављених у 2012. години.

Награду Службеног гласника "Десимир Тошић за 2012. годину за најбољу књигу из области публицистике добио је Игор Маројевић за збирку есеја "Кроз главу", а за најбољу колумну Славиша Орловић.

Ово је у Клубу - књижари - галерији Гласник саопштио жири за доделу награде која носи име једног од најзначајнијих независних српских интелектуалаца Десимира Тошића.

Одлуку о петим лауреатима награде "Десимир Тошић" донео је жири у саставу: Душан Павловић, Владимир Вулетић и Петар Лазић.

Већ пету годину имена добитника награде за најбољу књигу из области публицистике и најбољу колумну, фељтон или серију текстова који су објављени у штампаним или електорнским медијима, традиционално се објављују 19. фебруара, на дан рођења Десимира Тошића.

Према речима председника жирија Душана Павловића, жири је имао тежак задатак да изабере најбољу књигу из области публицистике објављену 2012. године, јер су све књиге које су ушле у ужи избор заслужиле да добију ову престижну награду.

У најужи избор ушле су књиге "Дивље друштво" Весне Пешић, "Светска економска криза" Славише Тасића и "Кроз главу" Игора Маројевића, пажљиво изабрана збирка есеја о различитим питањима и темама из нашег миљеа која се дешавају свима нама.

"Ненаметљиво, без амбиције да се на њих да коначан одговор, есеји допуштају и подстичу читаоца на размишљање, па чак и дописивање сопственог искуства", рекао је Павловић и додао да је најбитнији квалитет књиге ненаметљивост.

Жири је оценио да збирка есеја Маројевића не открива велике истине нити сугерише читаоцу да усвоји његов поглед на свет.

Награду "Десимир Тошић" из области публицистике, плакету, керамичку лулу која симболично подсећа на Тошића и новчани износ од 240.000 динара Маројевићу је уручио директор Службеног гласника Радош Љушић.

Љушић је уручио и награду за најбољу колумну, фељтон или серију текстова који су објављени у штампаним или електронским медијима Орловићу за текстове објављене у часопису РеСтарт и дневним новинама Политика.

Захваљући на награди која носи име Десимира Тошића, Орловић је рекао да су везе са њим вишеструке, између осталог рођен је на исти дан, а награда коју је данас добио, најлепши је рођендански поклон који је добио.

На данашњој свечаности представљена је луксузна монографија стрипова Марка Сомборца, прошлогодишњег лауреата и отворена изложба стрипа овог аутора.

Његове цртане табле реално описују трагикомичне односе у нашем друштву. Обједињени у књизи Сомборчеви стрипови пресликавају стање у Србији и односе моћника и тајкуна прецизније од текстова аналитичара, дајући нам критички преглед догађаја зачињен јетким хумором.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 05. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи